Vakre toner i kirka

Turne: Under den pågående turneen består Helgeland Sinfonietta av 15 musikere. Fredag gjestet de Nesna. Foto: Eirik Fiksdal Berglund

Turne: Under den pågående turneen består Helgeland Sinfonietta av 15 musikere. Fredag gjestet de Nesna. Foto: Eirik Fiksdal Berglund Foto:

Av
Artikkelen er over 6 år gammel

Nesna kirke var en flott ramme for Helgeland Sinfonietta som utnyttet den gode akustikken i kirken til fulle med arier, suiter og konserter fra Johan Sebastian Bach og Georg Friedrich Händel.

DEL

Med et ensemble bestående av femten musikere fremførte Helgeland Sinfonietta fredag kveld totalt seks flotte musikkstykker fra Bach og Händel. Til tross for seks fremragende solister var det likevel et instrument som stakk av med mye av oppmerksomheten. En av hovedaktørene under konserten var det nybygde flamske cembaloet som fikk sin ilddåp på Nesna. Instrumentet ble mesterlig traktert av Nicholas Carthy og Franziska Wika, og ble satt på prøve flere ganger, blant annet i et forrykende solonummer av sistnevnte da «Brandenburgkonsert nr. 5 i D-dur» av Bach ble fremført.

Cembaloet tilhører Instrumentbanken Helgeland og er for tiden utlånt til Helgeland Sinfonietta under deres turnè.

Turnéserie

Konserten på Nesna er et ledd i en turné på Helgeland som ensemblet gjennomfører i samarbeid med Toppen Internasjonale Sommerskole. I tillegg til kveldskonserten skulle det også spilles to minikonserter ved omsorgsboligene og ved sykehjemmet på Nesna, men disse måtte avlyses da tidspunktene sammenfalt med begravelsen av Utøya-offeret Ronja Johansen der flere av ensemblets medlemmer deltok. Hun ble minnet under konserten på Nesna med et tent lys.

Beboerne ved sykehjemmet og i omsorgsboligene fikk likevel en konsertopplevelse da Snorre Magnus Sivertsen og Marian Børli Sivertsen stilte opp og holdt konserter for dem.

Lokalt og internasjonalt

Kanskje var det det fine sommerværet som gjorde at det bare var rundt 35 stykker som tok veien til Nesna kirke, men de som møtte opp var lydhøre og fikk valuta for pengene sine.

De femten internasjonale og lokale musikerne gjorde i alle fall sitt for å gjøre dette til en minneverdig opplevelse for dem som hadde møtt opp. Med solister fra blant annet Tyskland, Serbia og England ledet Sinfoniettaen publikum med på en reise fra det triste til det glade og tilbake igjen gjennom musikalske stykker i dur og i moll på fløyte, fiolin, cembalo og sang. Også det lokale var representert i ensemblet ved Nesnaværingen Eirik Dahl på kontrabass.

Samarbeid

Fredagens konsert var i utgangspunktet tenkt å være en del av Torgdagene på Nesna, der ideen var å få musikalsk spredning med en klassisk konsert i kirka på dagen og rock på torget på kvelden. Men siden det ikke lyktes arrangementskomiteen å få gjennomført Torgdagene ble arrangementet i kirka enkeltstående som et samarbeidsprosjekt mellom Nesna kommune ved kulturkoordinator Truls Dahl og den lokale avdelingen av Folkeakademiet på Nesna. Dette er det første samarbeidet mellom disse to aktørene, og ifølge Truls Dahl frister det til gjentakelse.

- Folkeakademiet er en organisasjon som sprer seg over et bredt kulturelt felt, og håpet er at vi kan samarbeide om flere prosjekter som dette, sier Truls Dahl. Han forteller videre at han synes det arrangeres alt for få konserter på Nesna og omegn med den klassiske musikken som fokus og ønsker å bidra til at flere får muligheten til å oppleve denne musikkformen.

- Det er spennende å få inn denne typen konserter, men vi er avhengige av å få inn billettinntekter. Denne gangen var vi heldige som hadde med Folkeakademiet, og også støtte fra lokale bedrifter. Men vi skulle gjerne sett at flere hadde møtt opp, sier han.

Alt i alt var det en flott konsertopplevelse med musikere som fortjener å bli hørt av flere.

Artikkeltags