Gå til sidens hovedinnhold

Vigner Olaisens kveld

Artikkelen er over 15 år gammel

LURØY: Smekkfull kirke og et bygdetroll med banesår. Torsdag opptrådte et samlet musikkmiljø på Lovund for første gang sammen. Det var populært.

Mariell Tverrå Løkås

mariell.lokasranablad.no75 12 55 21

– Jeg hadde håpet det skulle komme en 40–50 stykker, så det så ut som det var litt folk her, sa en rørt Jill Larsdotter foran ei smekkfull Lovund kirke torsdag kveld. Allerede på kirketrappa en halv time før konsertstart var det trangt om plassen mellom vindkastene. Akkurat hvor mange som kom, strides de lærde om. Tallet varierte fra 160 til 250. En ting er uansett sikkert.

– Det har aldri vært så mye folk i kirka her før!

Vigner Olaisen

Det var de lokale talentenes kveld, etter initiativ fra Jill Larsdotter. Som igjen tilegnet kvelden Vigner Olaisen.

– Da jeg kom til Lovund for drøyt et år siden, hadde jeg med meg interessen for musikk – som jeg har hatt siden jeg var liten. Men da jeg kom hit, forsvant den. Det var ingen å snakke musikk med, eller å spille sammen med, forteller hun.

Hun forteller om Vigner Olaisen, sjarmøren som fikk alle jentene på butikken til å le, og som pleide å mate småfuglene. Hun snakker også om en mann med en brennende interesse for musikk.

– Han kom til meg og spurte: Var det du som sang i kirken? Og om jeg kunne være så snill å gjøre det igjen? Og han ville ha en plass reservert på første rad, sier Larsdotter.

Hun begynte å samle sammen folk hun visste kunne synge og spille. Noen hadde hun hørt rykter om, andre hadde hun hørt på fest, men få av dem hadde gjort noe sammen før.

– Det finnes faktisk folk med interesse for musikk over alt, sier Larsdotter.

Variert kveld

Hun samlet over femten representanter for musikklivet på Lovund til konsert. Med et repertoar som strakte seg fra "Bridge Over Troubled Water" via "Hallelujah" til "Tir ná noir" og "The Rose" på piano. Barnekoret som sang en "stilig" sang, søstrene Mindrum som imponerte alle. En heftig versjon av "Erie Canal". Vakker sang og gitarspill, og solo pianospill fra James Storms og Sindre Hellum Olaisen.

– Jeg har vokst opp her på Lovund, men det siste året har jeg bodd på Mo, sier Hellum Olaisen.

Han forteller at han pleide å gå på besøk til Vigner da han var liten for å spille på flygelet hans. Siden har han blant annet studert et år ved musikkonservatoriet i Oslo.

– Men jeg var vant til å spille en time etter at jeg kom hjem fra skolen. Ikke som på konservatoriet, der spilte jeg fem timer om dagen, sier han. Og regner med å fortsette å spille, mer på hobbybasis.

Banesår til bygdetrollet

Vigner Olaisen døde før han rakk å oppleve torsdagens konsert, men ifølge flere av tilhørerne var han til stede i kirka. Etter konserten var det et rørt øyeblikk da Vigners sønn, Steinar Olaisen, gikk opp kirkegangen for å takke de lokale talentene.

– Dere har strekt fram halsen og sagt at "vi kan noe!" Med det har dere kappa minst to hoder av bygdetrollet. Jeg håper janteloven har fått seg et banesår for livet, sa Olaisen.

I salen snakket folk om "årets desidert største høydepunkt", og det var mange som fikk seg en positiv overraskelse i løpet av de nesten tre timene konserten varte.

– Jeg er så stolt og glad over at så mange ville komme hit og dele dette med oss, sa Jill Larsdotter etter konserten.

– Jeg hadde aldri trodd det skulle komme så mange. Det bor tross alt bare 370 mennesker her, så jeg kunne ikke vært mer fornøyd, sa Larsdotter, etter at halve bygda kom til konsert.