Viken-CDer på EMI

Arne Viken og hans far Anders Viken er sterkt representert på EMIs serie «Music from Norway». I vinter ble det gitt ut to nyutgivelser av deres musikk på CD. Foto: Klaus Solbakken

Arne Viken og hans far Anders Viken er sterkt representert på EMIs serie «Music from Norway». I vinter ble det gitt ut to nyutgivelser av deres musikk på CD. Foto: Klaus Solbakken

Artikkelen er over 15 år gammel

RANA: - Arne Viken var en av våre artister, og vi fant at det var riktig nå med en nyutgivelse på CD av hans LP-plater, sier Marit Håkonsen ved EMI Norsk AS.

DEL

For ei tid siden kom «Jølsterblomen» som CD. Dette er en nyutgivelse fra to av Arne Vikens tidligere LPer, «Danser fra Jø lster» fra 1967 og «Slik jeg lærte det » fra 1080. CDen er utgitt som en del i serien «Music from Norway». Disse to LP-plateme hadde i hovedsak melodier komponert av Anders Viken, far til Arne. I tillegg er det noen melodier av Bolstad, Gjeitvik, Paulen og Arne Viken.

Navnet på CDen er hentet fra tittelen på en av valsene av Anders Viken.

Far og sønn

Samtidig ga EMI ut «Sommarkveld i Jølster» på samme serie. Dette er opptak av Anders Viken selv, gjort i NRK i perioden 1938-1962. Med CDen følger et fyldig hefte som beskriver Anders Vikens virke som spelemann og komponist. Utvalget på CDen er i alt 32 melodier på solofiolin eller hardingfele, av i alt 183 innspillinger som Anders Viken gjorde i NRK. Blant disse finnes det både reinlendere, brureslå tter, springarer og tonestykker. CDen har fått navnet etter en av Anders Vikens vakreste tonestykker, «Sommarkveld i Jølster».

Begge CD-utgivelsene har vært gjennom rensing og ny mix før utgivelse.

- «Music from Norway» er en serie som går godt hos oss. Salget er sesongbetont, da det er mange turister som etterspør disse CDene, sier Marit Håkonsen hos EMI.

Hun forteller at det kan synes som det er lettere å nå fram til turister på jakt etter norsk musikk med disse utgivelsene enn til « grunnfjellet» i norsk musikkmiljø.

EMI var en av de største aktørene på folkemusikkutgivelser i norsk platebransje på 1960- og 1970-tallet. . I 1994 ga de også ut «Fra folkemusikk til kammermusikk» med Arne Viken, og Arne Viken er altså en av de første artistene de nå gir nyutgivelse på CD av.

Kongelig heder

Utvalget av melodier til «Sommarkveld i Jølster er gjort av Arne M. Sølvberg i samarbeid med Arne Viken.

- Utvalget vi har gjort speiler den store spennvidden han hadde både som komponist og som utøver. For han var det like naturlig å kaste seg ut i en sprudlende polka eller springer, som det var å drømme seg inn i et lyrisk tonestykke med inspirasjon fra den klassiske fiolinverden, sier Arne M. Sølvberg i introduksjonen i CD-utgivelsen av Andres Viken.

Arne Viken er selvsagt svært glad for disse to utgivelsene, som har få tt god mottakelse i blant annet Spelemannsbladet.

- Jeg tar det som et kvalitetsstempel for både musikken og utfø relsen av den, at den nå blir gitt ut på nytt, sier Arne Viken selv.

Både Anders Viken og sønnen Arne har fått Kongens fortjenstmedalje for sin innsats for musikklivet, noe som i seg selv er meget spesielt.

Artikkeltags