Vil leve av smykkekunst

SATSER: Nå skal produksjon og design av smykker blir heltidsgesjeft for gullsmed Merete Mattson på Hemnesberget. Hun vil nå ansette folk for å øke volumet i produksjonen. Foto: Klaus Solbakken

SATSER: Nå skal produksjon og design av smykker blir heltidsgesjeft for gullsmed Merete Mattson på Hemnesberget. Hun vil nå ansette folk for å øke volumet i produksjonen. Foto: Klaus Solbakken Foto:

Artikkelen er over 9 år gammel

Gullsmed Merete Mattson gjør nå gullsmedverkstedet om til smykkefabrikk.

DEL

Fram til i dag har gullsmedvirksomheten til Merete Mattson på Hemnesberget vært noe hun har drevet på med ved siden av annet. Nå realiserer hun drømmen om å bli smykkedesigner på heltid.

-For meg er det et stort skritt å si opp alt av andre jobber og kun satse som gullsmed, sier hun.

Masseproduksjon

Målet nå er å få på plass et effektiv produksjonsverksted for smykker i lokalene på Hemnesberget.

- Det handler om å investere i utstyr som gjør at man enklere kan lage mange smykker og opprettholde den håndverksmessige kvaliteten, sier hun.

Tanken å henvende seg mot engrosmarkedet, slik at hennes produkter kommer inn i salgslokalene til gullsmedkjedene og Husfliden. I den forbindelse forteller smykkekunstnere at hun allerede har fått opp en egen monter med hennes smykker hos gullsmedforretningen i Domussenteret på Mo.

- Jeg håper nå på slike montere i mange forretninger, sier hun.

Fram til i dag har hun for det meste omsatt sine smykker gjennom å stå på ulike typer messer.

- Jeg har reist land og strand rundt fra Rennebu, via Sandnessjøen, Mo i Rana og Bodø. Om ikke lenge skal jeg nedover på ei messe i Lillestrøm, sier hun. Mattson forteller at målet er at hun skal bruke tid og krefter på å produsere, så skal andre står for salget.

- Gjennom messene har jeg oppdaget at folk liker det jeg lager. Tilbakemeldingene er gode. Det har styrket meg i troen på at det er liv laga å være smykkedesigner på heltid, sier hun.

Støtte til utvikling

Det koster å handle inn utstyr til å gjøre produksjonen mer effektiv. Mattson er derfor glad for at hun har fått hele 400.000 kroner i støtte fra det offentlige. Av dette kommer 100.000 fra Partnerskap Indre Helgeland, 100.000 kroner fra Hemnes kommunes andel av Vefsnafondet og 200.000 fra Innovasjon Norge.

- Jeg har jobbet mye opp mot Innovasjon Norge. Der fikk jeg etter lang argumentasjon støtte til produktutvikling, sier hun.

Mattson ser for seg at flere skal jobbe i hennes smykkeverksted.

- For å få opp produksjonsvolumet vil jeg nok ansette en assistent. På sikt kunne det vært interessant å bli kvalifisert som lærlingbedrift, slik at man kan hjelpe til i utdannelsen av gullsmeder, sier hun. Selv om produksjonen øker, skal den skje i lokalene på Hemnesberget.

- Her kan jeg sitte og hente inspirasjon ved å se ut over fjorden. Det er helt unikt. Jeg lager kunst basert på natur og kultur i nord, sier hun. Hun kommer derfor til å ha et kombinert fabrikkutsalg og produksjonsverksted.

- Det at mer lages maskinelt, betyr ikke at de håndlaga produktene forsvinner. Jeg vil nok fortsatt lage noen eksklusive kolleksjoner, som bare vil finnes i et begrenset opplag, sier Merete Mattson.

Artikkeltags