Festivalen slutter aldri å overraske. Det gjør heller ikke direktøren og inviterer til komedien Blodig alvor i sin egen stue

I godstolen til direktøren: Når forestillingen Blodig alvor skal settes opp under Vinterlysfestivalen, blir det hjemme hos direktør Are Nakling. Foto: Øyvind Bratt

I godstolen til direktøren: Når forestillingen Blodig alvor skal settes opp under Vinterlysfestivalen, blir det hjemme hos direktør Are Nakling. Foto: Øyvind Bratt Foto:

Artikkelen er over 2 år gammel
DEL

Vinterlysfestivalens direktør åpner dørene til sin egen stue for komedien Blodig alvor.

To foreldrepar møtes hjemme hos det ene paret etter at sønnene deres har vært i slåsskamp. Velmenende som de er, ønsker de å rydde opp i konflikten på en sivilisert måte.

Og denne oppryddingen skal skje i leiligheten til direktør Are Nakling ved Havmannen.

I sofaen til sjefen

Blodig Alvor er en studie i hvordan to foreldrepar gradvis forlater en sivilisert overflate til fordel for primitive instinkter, i det de går fra å forsvare barna, til å desperat forsvare seg selv. Leiligheten til Nakling blir et intimt lokale, da stua bare er 40 kvadratmeter.

– Det er et artig konsept, og det er morsomt å utforske uvante arenaer for kunst. Her kommer vi virkelig nært på skuespillerne til Mikroteatret, hele forestillingen utspiller seg i stuen min, det meste i sofaen. Hvem vet, kanskje mye av dette har utspilt seg i sofaen min før? ler Nakling.

Selve stykket ble oppført av Nordland Teater i 2014, og direktøren kjenner det godt. Jesper Malm er med også her, i tillegg til Vanessa Borgli og Rudy Claes.

– Å se det i en ny setting blir veldig spennende. Hvis jeg får billett, humrer direktøren.

– Støvsuger du og tørker støv dagen før forestilling?

– Litt respektabelt får jeg sørge for at det blir. Jeg har malt trappa. Ellers ingen store tiltak. Jeg og lodottene er klar for besøk. Jeg har plass til 30 stykker og satser på fullt hus.

Følelseslivet

Vinterlysfestivalen byr i 2018 på et mestermøte mellom ord og toner når Lise Fjeldstad og Håvard Gimse skal gi publikum en uforglemmelig poetisk og musikalsk aften i Meyergården Spektrum.

Festivalgeneral Wenche Bakken forteller at Lise Fjeldstad er en teaterdiva på nivå med Wenche Foss og en pilar i norsk kulturliv.

– Det er en sann ære at hun for første gang blir en del av Vinterlysfestivalen! Jeg var sufflør for henne da hun hadde regi på Reisen til julestjernen, og det med stor ærefrykt. Hun er en stor og sterk kunstner, en mester i å resitere dikt. Nå kommer hun til Mo i Rana med kjærlighet, i følge med Håvard Gimse, en pianist i verdensklasse. Han har vært i Japan før han kommer til oss, og etter Vinterlys skal han videre på oppdrag på Svalbard.

Selv syns teaterdivaen det er stort å bli invitert.

Kjærlighet: Lise Fjeldstad og Håvard Gimse kommer til Vinterlysfestivalen med Kjærlighet. Foto: Anne Elisabeth Næss

Kjærlighet: Lise Fjeldstad og Håvard Gimse kommer til Vinterlysfestivalen med Kjærlighet. Foto: Anne Elisabeth Næss

– Jeg synes det er veldig moro å bli invitert til Vinterlys som jeg har hørt så mye godt om. Festivalen har et veldig godt rykte. Det blir spennende, jeg gleder meg veldig, sier Fjeldstad.

Hun lover en kveld fylt av høydepunkter fra det klassiske klaverrepertoaret og poesiens skattkammer.

– Gimse er en suveren pianist og et suverent menneske. Vi er heldige som får jobbe sammen. Folk i salen på Nationaltheatret har grått og ledd høyt. De kjenner seg igjen, det treffer. Vi forsøker å børste støv av følelseslivet og dette treffer alle aldersgrupper.

Forestillingen har gått sin seiersgang fra Nationaltheatret i Oslo til Festspillene i Bergen. Den ble også spilt i anledning Kongeparets 80-årsdager på Oscarshall.

Kjærlighet er en livsreise gjennom kjærlighetens ulike faser. Her får vi dikt av størrelser som Jens Bjørneboe, Jan Erik Vold og Halldis Moren Vesaas, akkompagnert av musikalske kommentarer og intermessoer fra Håvard Gimse, som serverer musikk av noen av våre største komponister.

– Det er et livsløp i kjærlighet og alle dens fasetter, og jeg er så gammel at jeg har opplevd alt dette. Den magiske forelskelsen, forventningene, å bli gift og skilt. Kjærlighet snakker til alle, men forestillingen er avhengig av responsen vi får, så vi håper på et raust og åpent publikum, sier Fjelstad.

– Kjærlighet er noe av det fineste i livet. Vi blir varm om hjertene denne kvelden, det er jeg helt sikker på. Og varme hjerter kan det aldri bli nok av, det trenger vår tid og det er også noe av det som utgjør essensen i Vinterlysfestivalen, avslutter Wenche Bakken.

Vinterlys

Kjærlighet spilles i Meyergården Spektrum, onsdag 14. Februar.

Blodig alvor spilles i leiligheten til Are Nakling, søndag 11. februar og mandag 12. februar.

Artikkeltags