Holder tradisjonen i hevd: – Forestillingen er et årlig must

For syvende gang: Statsteatret kommer med sin syvende forestilling hvor verdenshistorien legges fram.Foto: Stig Håvard Dirdal

For syvende gang: Statsteatret kommer med sin syvende forestilling hvor verdenshistorien legges fram.Foto: Stig Håvard Dirdal

Artikkelen er over 2 år gammel

Statsteatret på Vinterlys er en selvfølge for festivalgeneral Wenche Bakken.

DEL

– Jeg tror ikke jeg er den eneste som opplever at Statsteatrets forestilling er et must hvert eneste år, sier Festivalgeneral Wenche Bakken, ved Nordland Teater.

I forestillingene som festivalgeneralen i dag slipper til Vinterlysfestivalen 2018 finner vi noen kjente og kjære publikumsfavoritter.

Statsteatret kommer med sin syvende forestilling hvor verdenshistorien legges fram. Denne gangen har de med seg Karoline Krüger, Gard Bjørnstjerne Eidsvoll, Kim Sørensen og Per Kjerstad, i stykket 1590-Spionen.

De holder tradisjonen i hevd og spiller de på festivalens åpningsdag, lørdag 10. februar.

– 1950 – Spionen har fått fantastiske kritikker etter premièren i vår, og vi regner med at dette blir en publikumsfavoritt som vanlig. I år er forestillingen plassert i Meyergården Spektrum, rett og slett fordi det tidligere år har vært mange som ikke har fått sett forestillingene til Statsteatret. Dette blir en fest, forteller Bakken.

Tusen år på 10 år

Forestillingen 1950-Spionen er Statsteatrets prosjekt for å fortelle tusen år av Norges historie, i løpet av ti år.

Det hele startet i 2011, og de har nå rukket å komme til forestilling nummer syv.

Årets forestilling handler om kommunistjakt og overvåking i det Ap-styrte Norge.

Statsteatret ser på hva som førte Norge inn til andre verdenskrig, og ikke minst, hva satt landet igjen med etterpå.

– Vi hoppa bukk over krigen og raste rett inn i 50-tallet. Det er underbelyst hva som skjedde med det norske samfunnet etter krigen, sier Yngve Sundvor, Statsteatrets regissør og kunstneriske leder til NRK.

Tidligere festivalprofil

Skuespillere Gard Bjørnstjerne Eidsvoll var i 2016 festivalprofil på Vinterlys. Både han og resten av gjengen i Statsteatret festivalen godt, og forteller at de er blitt glade i kjenner Vinterlys.

– Statsteatret elsker Vinterlysfestivalen. Vi vet hva den betyr for regionen og for byen, sier Eidsvoll.

Han forteller at skuespillerne alltid blir møtt med profesjonalitet og entusiasme.

– Vi ser og vet hvor stort løft dette er! Vi driver seriøs folkeopplysning med humoristiske undertoner. Vi tror dette passer perfekt inn i festivalen.

Den tidligere Vinterlysprofilen håper de kan fortsette å komme tilbake.

– Det er gledelig at vi kan komme tilbake med våre forestillinger og håper vi kan gjøre det også i årene framover. Vi har jo noen forestillinger i «ermet», sier han.

Så langt har Statsteatret framført «1066 – Slaget ved Stamford Bridge», «Pesten» – en musikal om svartedauden i 1349, 1537-teateret «Dansketida» og «Western fra vidda» om frigjøringen og undertrykkingen av den samiske befolkningen i 1814. Så fulgte «Amerika» om utvandringen i 1880, og fjorårets suksess «1930 – Diktatoren», som ga teatergruppa nominasjon til Ibsenprisen og strålende kritikker.

Artikkeltags