I slutten av august tikket det inn en pengegave fra Helgeland til den frivillige organisasjonen Familiehjelpen Ukraina.

– Det var en helt fantastisk gave. Det gir oss midler til flere store prosjekt, sier Harald Vågene på telefon fra Skodje.

Han hadde snart brukt opp mye av pengereservene organisasjonen hadde. Helt til det kom en vitamininnsprøytning fra kulturfestivalene som har spilt til inntekt for Ukraina i våres.

– Det kom rett fra himmelen, sier Vågene.

– Festivalnettverket tok kontakt og ville gi oss ganske mye penger. Helt utrolig! Vi har kunnet øke kapasiteten igjen. Interessen fra folk og media er ikke den samme som den var tidligere i vår, sier Vågene som forteller at hver krone går mot hjelp i Ukraina.

Det tar cirka en uke fra de setter i gang et prosjekt til det når fram i hendene til de som trenger det i Ukraina. Ved hjelp av folk som organisasjonen stoler på kjøper de inn mat i større varepartier. Fordeler maten i poser som skal kunne gi næring til familier i 14 dager av gangen.

Les også

Mobiliserer for å støtte Ukraina: – Fantastisk at hele Helgeland står samlet i dette

– Etter krigen brøt ut er det først og fremst mat vi gir. Det er nesten 9 millioner internt fordrevne flyktninger i Ukraina. I Ukraina går det lang tid, 2-3 måneder, før de fordrevne får kommet seg på plass og får støtte fra staten. Derfor gir vi mat, det er viktig, sier han.

Vågene forteller at før krigen eskalerte i februar gikk pengene til familier som trengt hjelp til selvhjelp. Eksempelvis å dra til sykehus, stønad til en begravelse eller til å få skiftet et vindu, et bredt spekter av hjelp. I dag er det kun mat de prioriterer.

– I en landsby kan vi sette i gang et prosjekt som kan koste mellom 20.000 - 30.000 kroner i matinnkjøp. Våre kontakter har kontakt med sosialvesenet i Ukraina. De vet hvem som trenger maten. Våre hjelpere går etter lister med sted og navn.

– Vi hjelper helt inn til fronten og kjører så langt som ukrainske soldater gir tilgang til, sier Vågene.

Harald Vågene har drevet med humanitært arbeid i Ukraina siden 2009, men det var i 2015 at han ringte noen venner av seg og startet en organisasjon som skulle hjelpe familiene i Ukraina som strevede mest.

Det ble i vår satt i gang en massiv kulturmobilisering for å støtte Ukraina på Helgeland. På Mo ble det holdt konsert på Meyergården Spektrum. Inntektene fra kulturarrangementene ble i slutten av august delt ut. Til Røde Kors Nordland, Røde Kors Norge og Familiehjelpen Ukrainia var de tre organisasjonene som fikk støtte.

– Vi heiv oss rundt. Det ble samlet inn penger på hele Helgeland fra Brønnøysund i sør til Mo i Rana i nord, sier Elisabeth Kulseng hun jobber som festivalsjef for Smeltedigelen. Det er en av flere festivaler på Helgeland som deltar i festivalnettverket Helgeland.

Bildeserie

SE BILDENE: Andrine (22) og Oda (22) var blant mange som møtte opp på støttekonsert for Ukraina

Resultatet ble 270.000 kroner som har blitt fordelt. Familiehjelpen Ukraina har fått 110.000 kroner. Arbeidet til Familiehjelpen Ukrainia har Den ukrainske foreningen i Rana fulgt med på og derfor spilt dem inn til festivalnettverket på Helgeland som gode kandidater å donere penger til.