– Sanna i Træna på Helgelandskysten regnes som en av Norges absolutt fineste øyer. Dette er det stadig flere som oppdager. For å bevare nature på øya ytterst på Helgelandskysten, har Træna kommune fått støtte fra blant annet Miljødirektoratet og Hurtigruten Foundation til ulike tilretteleggingstiltak som skal beskytte sårbar natur, forteller ordfører Jan Helge Andersen i Træna kommune i en pressemelding.

Turstier skal nå ryddes og kloppes for lede trafikken på en skånsom måte og beskytte naturkvalitetene, kulturlandskapet og steinalderfunnene i Kirkhelleren.

– Mye skal gjøres av lokale ildsjeler, men til arbeidet søkerkommunen også frivillige besøkende som vil komme hit og delta i arbeidet, og samtidig få en fantastisk naturopplevelse, sier ordfører Jan Helge Andersen (Ap) i Træna kommune.

Over to helger, en i juni og en i september, inviteres inntil 16 besøkende til Træna som dugnadsturister. Sammen med lokalmiljøet skal dugnadsturistene rydde turstier, sjaue og bære – for å bidra til at sti- og tilretteleggingsprosjektet på Sanna skal beskytte sårbar natur og dyreliv.

– Træna er en av Norges minste – og vakreste – kommuner. Reiselivet på øya er i vekst, men det skal utvikles på en bærekraftig måte og på Trænas egne premisser. Dugnadsturisme er en del av dette arbeidet, sier ordføreren.

Inspirasjon til dette har Træna fått fra et tilsvarende prosjekt på Færøyene.

– Vi tror at det å være dugnadsturist og bidra i arbeidet for å ta vare på noe av den fineste naturen Norge har å by på, kan være en meningsfull opplevelse for de tilreisende, sier Trygve Sunde Kolderup som driver overnattingsstedet House by the Sea på Træna og sammen med kommunen er initiativtaker til prosjektet.

Dette er dugnadsturisme på Træna

  • Sammen med lokale ildsjeler vil deltagerne (inntil åtte deltagere hver helg) rydde, sjaue, bære og bygge turstier på Sanna – for å ta vare på naturkvalitetene på øya.
  • Det er ikke nødvendig med forkunnskaper, men deltagerne må være i form til fysisk jobbing i ulent terreng. Arbeidstidene vil tilpasses båtruter og transport, men det kan være aktuelt med totalt 10-15 timer i løpet av helgen.
  • Det er satt av to helger til prosjektet: 2-4. juni og 8-10. september. Overnatting dekkes og vil skje i de unike hyttene til House by the Sea.
  • Ankomstkvelden arrangeres en hyggelig middag for alle som skal bidra. Reisekostnad og mat (ut over fellesmiddagen og lunsj på Sanna på lørdag og søndag) må deltagerne dekke selv.

Relaterte saker:

Nå kan du snart ta Træna med storm igjen