Gå til sidens hovedinnhold

La Helse Nord tolke ministerens vedtak ad hovedsykehus. Det har ikke Geir Waage eller andre lokalpolitikere noe med

Leserbrev Dette er et debattinnlegg, skrevet av en ekstern bidragsyter. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.

Å høre Geir Waage klage over manglende ro i sykehussaken er som å høre en lommetyv klage over at kriminaliteten er altfor høy. Waage bærer et stort ansvar selv når det gjelder sykehussakens høye konfliktnivå, og lik et selvspillende piano fortsetter han i samme tralten hver gang noe ikke går hans og Ranas vei. Jeg tror de må begynne å bli lei av Geir Waage både i helsedepartementet og andre steder.

Det er selvfølgelig forståelig at alle interessenter ønsker det beste for seg og sine. Slik har man det i Vefsn, slik har man det i Alstahaug, slik har man i de omkringliggende kommuner og slik har man det naturligvis også i Rana. Men det er noe med å respektere de beslutninger som er tatt. Det innebærer at man bør prøve å forstå dem, og i alle fall i det minste sette seg inn i hva disse betyr.

Ranas ordfører har hele tiden flagget et ønske om en tosykehusmodell, det er helt riktig. Men hvorfor har han gjort dette? Er det fordi han har slik en tanke for at kysten skal ha et tjenlig hospital? Selvfølgelig ikke. Modellen Waage ønsker seg har Rana som hovedsykehus, og som avsender av milde gaver til det lille sykehuset i sør. Når Rana får seg ny MR-maskin er den gamle god nok for de andre helgelendingene.

Slik ble det imidlertid ikke. Hovedsykehuset ble lagt til sør, og Waage bør tillegge hovedsykehuset den samme rollen som han ville ha tillagt det om det var Rana som fikk denne statusen. Og det er faktisk ikke bare et sted hvor sykehusets øverste ledelse skal ha sine kontorer. Som ministeren også har påpekt, må man forvente endringer ved sykehuset i Rana. Dette må Geir Waage ta innover seg, og legge fra seg retorikken om at Ranas pasienter er mindre verdt. At alle pasientene er like mye verdt, bør være helt sentralt. Det er derfor det må sikres et sterkt og fremtidsrettet sykehus også ved kysten.

Det er for øvrig helt utrolig å tenke på at tallene som blant annet den eksterne ressursgruppa hadde å jobbe med, hvor det nærmest bare var å rive sykehuset i Sandnessjøen mens anlegget på Selfors var så godt som nytt, i dag er erstattet med et behov for oppgradering i milliardklassen på Selfors, mens det overhodet ikke er noe problem å bygge videre på sykehuset i Sandnessjøen. Når dette kommer fra ledelsen i Helgelandssykehuset, er det ikke til å komme fra at man tenker sitt. Heldigvis har vi en skarpskodd leder for Helse Nord som gjennomskuer dette spillet. Hun må selvfølgelig tåle kritikk fra Geir Waage, men i denne sammenhengen er det et utmerket skussmål å ha med seg.

Det jeg synes er mest trist med hele saken, er at Waage, avisredaktørene, «de 11» og en håndfull tastatur-ryttere på sosiale medier etterlater seg et Helgeland som er en slagmark. Det er ikke slik at man i Sandnessjøen hater ranværinger eller omvendt, dette er en forestilling som må parkeres en gang for alle. Vi er helgelendinger alle sammen, og vi vet at vi må stå sammen for å møte fremtidens utfordringer i lag. Å slåss innbyrdes på Helgeland, enten det er om barnefødsler eller om arbeidskrefter, er så destruktivt som det går an. Vi sitter i verdens vakreste region, vi er velsignet med enorme naturressurser og vi har svært dyktige mennesker som ønsker å skape noe på hele Helgeland, og da er det meningsbærernes fordømte plikt å heve blikket – selv om nakken protesterer. Geir Waage må kjenne sin befolkning, som er glade for å ha beholdt sykehuset sitt, og som er lut lei denne krigen. Det var godt å se at deler av kommunestyret i Rana ikke uten videre ville godta Waages kamprop i forrige kommunestyremøte, og jeg tror dette er signaler ordføreren bør merke seg. Krigen må en gang ta slutt, Waage.

La nå Helse Nord finne ut hvor sykehuset i sør skal ligge. De 11 har ikke mer de skulle sagt i denne sammenhengen. La Helse Nord tolke ministerens vedtak ad hovedsykehus. Det har ikke Geir Waage eller andre lokalpolitikere noe med. Slutt fred, plant et tre, gå videre. Rana har mange spennende jern i ilden hvor ordførerens ånde kan komme bedre til sin rett enn når han puster på flammer av strid som truer med å gjøre uopprettelig skade på hele Helgeland.

Stig Tore Skogsholm. Alstahaug Høyre