– Inntjeningen skyldes utelukkende pris

TRAVEL TYPE: Ingen har det så travelt som en død laks.

TRAVEL TYPE: Ingen har det så travelt som en død laks.

Av
Artikkelen er over 3 år gammel
DEL

[Fremover] Det er ikke bare Gratanglaks som tjener gode penger på oppdrett for tiden. Hele bransjen opplever at inntjeningen stiger, men skal vi tro direktøren for Sjømat Norge, Geir Ove Ystmark, vil ikke veksten fortsette inn i himmelen. Og ifølge Ystmark er prisen alene årsaken til de gode resultatene for oppdrettsnæringen.

Økt etterspørsel globalt

– Næringen opplever et veldig høyt nivå på inntjeningen, sier Ystmark, som forklarer årsaken slik:

– Etterspørselen etter laks globalt har økt kraftig mens produksjonen har flatet ut.

– Chile, som er en annen viktig aktør i oppdrettsnæringen, har hatt store biologiske utfordringer som også har ført til en utflating av produksjonen her.

– Derfor er prisene høye, noe som avtegner seg i resultatene i oppdrettsnæringen.

Ystmark sier høye priser kan føre til at andre aktører ser det lønnsomt å starte med landbasert produksjon nærmere markedene.

– Så dersom avkastningen blir høy over tid, vil det igjen kunne utfordre Norges posisjon som en dominerende aktør i produksjon av laks.

Les også: Tomma Rensefisk satser stort på ettertraktet llakselusdrepende fisk

Tor ikke på en økning i produksjonen

Direktøren for Sjømat Norge tror ikke produksjonen av laks i Norge vil øke merkbar med det første.

– Det blir ingen betydelig vekst i produksjonen før vi har blitt kvitt problemet med lakselus, sier Ystmark.

Produksjon av større smolt kan imidlertid føre til en bedre utnyttelse av de konsesjonene som allerede er gitt.

– Det kan bli næringen sitt svar på den økte etterspørselen, samtidig som flere tester ut nye produksjonsteknikker, sier Ystmark, og nevner Norlaks og Salaks som to av de lokale aktørene som har fått midler for å utvikle nye prosjekter.

Les også: Myndighetene til kamp mot ulovlig laksefiske - problemet er størst i nord

Laks kan prise seg ut

– Den gode inntjeningen skyldes utelukkende at prisene ligger på et så høyt nivå som de gjør.

Men Ystmark ser også en fare med at oppdretterne tjener gode penger på en høy laksepris.

– Det er en fare for at laksen priser seg ut av butikkhyllene og at den kun blir et restaurantprodukt, så over tid må vi regne med at prisene vil gå ned.  gjøre kan nyttegjøre konsesjonsvolumet mer effektivt. næringen sine svar på økningen.

Les også: To personer drev ulovlig laksefiske i Halsanelva – fikk huden full av grunneier

Artikkeltags