Skal styrke landbruket i Nord-Norge: – Får mulighet til å ta et langt steg framover

Styrker landbruket: De tre nordlige fylkene er nå samlet til en enhet. Det skal gi et gigantisk løft for landbruksnæringen.

Styrker landbruket: De tre nordlige fylkene er nå samlet til en enhet. Det skal gi et gigantisk løft for landbruksnæringen. Foto:

Artikkelen er over 2 år gammel

Norsk landbruksrådgiving (NRL) Nordland har på årsmøtet valgt å slå sammen Nordland, Troms og Finnmark til ett rike. I den forbindelse ble det skiftet navn til NRL Nord Norge.

DEL

[HELGELENDINGEN] – Med dagens vedtak får nordnorsk landbruk mulighet til å ta et langt steg framover. Målet er å øke produksjonen, lønnsomheten, og rekruttering i landbruket, sier daglig leder i nydøpte NRL Nord Norge, Torill Monsen-Abelseth.

Kolbjørn Eriksen, rådgiver i NRL Nord Norge, forteller dette er en del av en nasjonal tilpassing som gjør at vi har fått 10 regionale enheter i Norge med en mer helhetlig fokus.

– Jeg vil påstå at det ikke er noen store forskjeller som har skjedd, det meste blir som før. Men det er allikevel nytt når vi organiserer oss så bredt geografisk. Det er både et pluss, men det kan være noen utfordringer når det kommer til avstander. Men vi har rådgivere plassert utover som er lokalt eller miniregionalt plassert, sier Eriksen til Helgelendingen.

Unik kompetanse

NRL eies av medlemmene og skal bidra til økt verdiskapning for medlemmene og landbruket. NRL finnes i hele landet og kan benytte erfaringsutveksling på tvers av fylkesgrensene. NRL Nord Norge vil fortsatt ha kontorer og ansatte på jobb i alle tre fylkene de nå dekker.

– Vi har samlet unik kompetanse som vil gi et gigantisk løft for næringen. NLR Nord Norge har 38 motiverte rådgivere med spisskompetanse innenfor jord og plantekultur, økonomi, bygg, HMS, økologi, klima og kulturlandskap, sier Monsen-Abelseth.

Eriksen forteller at på Helgeland er det to stillinger i Brønnøy-området som dekker de fem kommunene på Sør-Helgeland, tre stillinger på Trofors som dekker Vefsn, Grane og Hattfjelldal, og en stilling i Rana som dekker kommunene Hemnes og Rana.

– Så har vi fem og en halv stilling som dekker HALD områdene og en del av Nord-Helgeland. Disse stillingene vil stå fast, sier han.

Nytt navn, flere muligheter

Med navneendringen skal NLR vise at organisasjonen er for alle bønder i Nord, og at de skal få det samme tilbudet uansett hvor de hører til.

– Som medlemsorganisasjon er det viktig at medlemmene over hele området skal kunne være med å påvirke organisasjonen. Derfor vedtok årsmøtet også å utvide styret med representanter fra både Troms og Finnmark. Både denne endringen av navn og vedtektsendringene som måtte til for å få utvidet styret med delegater fra Troms og Finnmark, fikk full oppslutning under avstemmingen, sier Kåre Håland, styreleder i NLR Nord Norge.

Artikkeltags