Lar seg ikke stoppe av korona: – Så langt oppfattes det veldig positivt at folk slipper reisetid

Annfrid Olsen i Rana Utvikling holder sammen med Entreprenerdy etableringkurs for nye gründere på Helgeland. Her fotografert i VÆXT-lokalet, hvor RU også tilbyr etablererplasser.

Annfrid Olsen i Rana Utvikling holder sammen med Entreprenerdy etableringkurs for nye gründere på Helgeland. Her fotografert i VÆXT-lokalet, hvor RU også tilbyr etablererplasser. Foto:

Rana Utvikling har siden 2011 holdt samlingsbaserte etablererkurs to ganger i året for utvikle gründer- og entreprenørskapskulturen på Helgeland. I stedet for å avlyse vårens kurs, holdes det nå digitalt for aller første gang.

DEL

– Vi skulle egentlig starte opp det ordinære kurset med tre samlinger, men så kom korona og da måtte vi tenke nytt og finne ut hva vi skulle gjøre. Heldigvis prøver vi stadig å være i front og i forkant, sier Annfrid Olsen, prosjektleder for Etablererservice i Rana Utvikling.

Kursene holdes nå hver uke, og gjennomføres ved at deltakere får en invitasjon til digitalt møte via Zoom. Her foregår det dialog og forelesninger og sparring mellom gründerne, i tillegg til at deltakerne kan møtes i egne rom og diskutere individuelt dersom de ønsker det.

– Så langt oppfattes det veldig positivt at folk slipper reisetid for å delta på kurset, det gjør det enklere for mange, sier Olsen.

– Vi ønsker oss jo flere digitale gründere på Helgeland og i Rana, så vi håper vi kan inspirere til at flere kan tenke mer digitalt og gjøre sin forretningsmodell mer digital.

Hyret inn entreprenørselskap

Etableringskurset holdes i samarbeid med Entreprenerdy, et norsk selskap med hovedkontor i Bergen. Selskapet har jobbet med entreprenørskap de siste ti årene, og utviklet metodikk og digitale verktøy som blir koblet sammen med de metodiske.

– Annfrid og Rana Utvikling har hyret oss inn, men vi gjør jo ting sammen og har et veldig tett samspill, sier Arne-Morten Knutsen fra Entreprenerdy. Knutsen er bosatt i Telemark og er opprinnelig fra Brønnøy, og har nå hjemmekontor i stedet for å reise til Rana.

– Det er kjempeviktig at folk møtes selv om vi jobber i den digitale verden i dag, men per nå ble vi nødt til å ta et heldigitalt valg, sier Knutsen. Om mangelen på fysisk samspill og interaksjon vil ha noen negativ innvirkning på utbyttet av kurset, er for tidlig å fastslå.

– Det virker som om folk synes det har gått over all forventning, men vi er jo bare halvveis i løpet så vi har jo litt å gå på og å lære, sier han.

Mer kompetanse med digitale løsninger

Olsen og Knutsen håper at de til høsten igjen vil kunne kjøre kurs med fysiske samlinger som normalt igjen, men sier at de også vil videreføre digitale elementer og også fortsette med digitale kurs.

– Hvis det er en tid hvor det er viktig med nye entreprenører så er det jo nå. Det kommer til å bli en endring i hvordan folk tilegner seg kunnskap og gjennomfører møter. Det er veldig lett å tro at digitalisering er sentraliserende, men vi må snu denne tanken sier Knutsen.

– Det er den største gaven til Distrikts-Norge.

– Vi blir nærmere både regionalt og nasjonalt gjennom digitale løsninger. Man får tilgang til mer kompetanse og et større nettverk, sier Olsen.

Hun legger til at kurset er åpent for alle og at dersom noen sitter hjemme med en idé de vil videreutvikle, er de velkommen til å ta kontakt med Rana Utvikling.

– Verden har endret seg veldig, så ting som kanskje ikke var så aktuelt for ett år siden kan være veldig aktuelt nå.

Rana Utvikling tilbyr gratis veiledning og gjennomfører jevnlige etableringskurs mot en egenandel, med hovedformål å utvikle bærekraftige og lønnsomme bedrifter på Helgeland.

Artikkeltags

Kommentarer til denne saken