Tirsdag 2. august feiret Rana Blad sitt 120-årsjubileum med kakefest i lunsjen. Kort tid etter fikk ferievikarene Lars Martin Halvorsen (26) fra Rana og Julie Trulsvik Rasmussen (29) fra Risør en gave i fanget de ikke hadde regnet med. Begge fikk tilbud om faste stillinger som journalist i Rana Blad. Dette er jobb de skal starte opp i etter at begge to er ferdige med sitt tredje og siste år ved journalistutdanningen ved Nord Universitet i Bodø, hvor de går i samme klasse.

Satser ungt

Lars Martin Halvorsen ser på det å få fast jobb som et bevis på at Rana Blad er opptatt av å satse på unge folk og at de ser verdien av unge ansatte.

– Jeg synes det er hyggelig å få jobb i lokalavisa i byen jeg har vokst opp i, sier Halvorsen.

Han forteller at han i sin tid som sommervikar i Rana Blad nesten har fått gjøre alt han har hatt ønsket for spennende journalistiske ideer.

– Jeg får utløp for min kreativitet, sier Halvorsen.

Han røper at han måtte sjekke med kjæresten fra Nord-Odal om hva hun mente om jobbtilbudet, før han svarte ja til sjefredaktør Marit Ulriksen.

Barndomsdrøm

Helt siden barndommen har Julie Trulsvik Rasmussen hatt en ønske om å bli journalist. Hun hadde ikke i sine villeste fantasier tenkt på at hennes sommervikariat i Rana Blad skulle ende med et tilbud om fast jobb ett år før studiet ved Nord Universitet er gjennomført.

– En drøm gikk i oppfyllelse. Jeg fikk litt tårer i øyekroken av å få jobbtilbudet, sier hun.

29-åringen fra Risør medgir at hun ikke kjente mye til kommunen Rana eller byen Mo i Rana fra før.

Det var gjennom mentorordningen ved studiet jeg startet å bli kjent med Rana Blad, da jeg fikk nyhetsredaktør Kenneth J. Gabrielsen som min mentor. Det jeg lærte om Rana Blad gjennom han ble bekreftet da jeg kom hit. Arbeidsmiljøet er fantastisk og vi er som en stor familie. Jeg har blitt tatt god imot. Det er alltid noen jeg kan spørre om å lese over sakene mine, som kan gi ros og konstruktiv kritikk. Redaksjonen er som en liten familie, sier hun.

Rasmussen gleder seg til å starte opp i en fast jobb etter endt utdanning.

– Jeg dro nordover for å lære journalistikk. Nå har jeg også fått fast jobb her. Jeg lever i drømmen. Å få jobben er stor tillitserklæring, sier hun.

Hun synes det også er spennende å bli kjent med ranværingene, som er direkte og forteller hva de mener. For en sørlending er det litt uvant, men det går godt å være fra sør i nord.

– Familien min synes det er kjempespennende at jeg har fått denne jobbmuligheten. De bryr seg ikke så mye om at jeg flytter langt unna, sier hun.

Rasmussen og Halvorsen ser på det som veldig hyggelig at tilbudet om fast jobb kom på 120-årsdagen til Rana Blad.

Sikrer rekruttering

Sjefredaktør Marit Ulriksen er meget godt fornøyd med å ha sikret seg de to talentfulle journalistene.

– I likhet med andre bransjer, har også vi i mediebransjen noen utfordringer når det gjelder rekruttering. Dermed gjelder det å tenke litt nytt og annerledes. I både Julie og Lars Martin ser jeg to journalisttalenter, som vil komme til å tilføre redaksjonen mye i mange år framover. I løpet av kort tid i sommerjobbene de har her i redaksjonen, har jeg helt klart sett hva som bor i dem. Derfor var jeg ikke i tvil om at det ville være klokt å sikre seg disse, allerede ett år før de er ferdig utdannet, for de ville garantert vært attraktive for andre på mediearbeidsmarkedet, sier Ulriksen.

Sjefredaktøren synes dessuten at det er hyggelig at Lars vil komme tilbake til hjembyen for å starte journalistkarrieren sin. Og ikke minst synes hun det er hyggelig at Risør-jenta Julie velger å komme til Rana Blad og til Mo i Rana på permanent basis.

– Disse to representerer jo ikke bare det vi i Rana Blad, men det hele Rana-samfunnet, er på jakt etter når byen og næringslivet skal utvikles i åra framover, sier Ulriksen.