Såpass mange velgere vender nå «skolekameratene» ryggen, slik at Johan Petter Røssvolls ordførerdrøm er i ferd med å ryke

I dagens leder tar sjefredaktør Marit Ulriksen for seg resultatet fra en rykende fersk meningsmåling.

DEL

LederDrømmen om å ta over makta i Rana, har for Johan Petter Røssvoll og «skolekameratene» nå fått seg en kraftig trykk. Selv om Røssvolls Senterparti fortsatt gjør det forholdsvis godt sammenlignet med kommunevalget i 2015, er den kraftige skolevinden de har hatt i seilene det siste året stilnet betraktelig. Partiet ramler nemlig som en stein på partimålinga som vi nå presenterer.

Et fall fra 30 til 16,3 prosent må mer enn svi for Rana Senterparti og ordførerkandidat Røssvoll, som sammen med Frp, KrF, Rødt og Venstre lenge har opptrådt som ei samla blokk på grunn av den betente skolesaken. I juni gikk de ut og gjorde det klart overfor velgerne at det de går til 2019-valget med ett mål for øye: Å gå tilbake til den gamle skolestrukturen.

Nå viser altså målinga vår mer normale tilstander

De fem partiene har nær sagt i enhver politisk sak og sammenheng trukket fram skolesaken, sikkert i tro på at det er dette som skal bringe dem inn i maktens korridorer på rådhuset. Ved den forrige lokale målinga som vi gjennomførte i mai i fjor, var det ingen tvil om at de fem partiene fikk full uttelling på dette. Da svarte altså oppsiktsvekkende 30 prosent av de vi spurte at de ville stemt Senterpartiet.

– Det er ekstraordinært, sa fagsjef hos InFact AS, Knut Weberg som ikke kunne huske å ha sett høyere målinger for Sp noe sted. Nå viser altså målinga vår mer normale tilstander.

Det er nok en vekker for de strengt tatt veldig forskjellige politiske partiene

I mai fikk også de øvrige skolepartiene full uttelling, og til sammen fikk de fem partiene ei oppslutning på hele 52,6 prosent. På bakgrunn av dette kunne de faktisk se for seg at de skulle kunne klare å bytte ut Arbeiderpartiets Geir Waage med Senterpartiets Johan Petter Røssvoll i kommunevalget til høsten.

Med ei oppslutning nå på til sammen 39,6 prosent, fortoner det seg adskillig mer vanskelig å få til, selv om de altså stiller som ei samla politisk broket skoleblokk. Hva slags øvrige politiske saker, utover å reversere skolestrukturen, denne konstellasjonen har planer om å kjøre fram er foreløpig uuttalt.

Det er nå meget klare tegn på at velgerne ikke utelukkende er opptatte av å rive ned den skolestrukturen som bygges opp. Det er nok en vekker for de strengt tatt veldig forskjellige politiske partiene.

Rana har store utfordringer på andre områder enn skole

Ap, Sv og Høyre har nå et solid flertall bak seg - 60,4 prosent. Hadde det vært valg nå ville de fått 22 av de 37 representantene i kommunestyret. Den karamellen regner vi de tre partiene, som har stått i skolestormen i lang tid, vet å suge på.

Rana har store utfordringer på andre områder enn skole. Når fem av kommunens parti kjører hardt på at det som er aller, aller viktigst er skolesektoren og at den skal prioriteres, får de støtte hos langt færre enn ved siste måling.

Svært mange velgere kjenner hver eneste dag på at det er ting innen rus, psykiatri, helse og omsorg som for dem er mye viktigere enn å prioritere skole. Samtidig ser vi ikke bort fra at dommedagsprofetiene om hva som ville skje i ranaskolen ved ei omlegging av strukturen ikke helt har slått til. Dette medvirker nok også til at såpass mange velgerne nå vender «skolekameratene» ryggen slik at Røssvolls ordføredrøm er  i ferd med å ryke.

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags