Rana Blad mener: Vi hadde knapt trykt på publiseringsknappen så kom de sedvanlige beskyldningene om at Rana er seg selv nærmest

Ordfører Geir Waage, Ru-direktør Anita Sollie og tidligere sykehusdirektør Jan Erik Furunes har tonet flagg i sykehusdebatten og dette har tydeligvis virket som er rød klut på Jann-Arne Løvdahl - ordfører i Vefsn kommune, Bård Anders Langø - ordfører i Alstahaug kommune, Christine Trones - ordfører i Hemnes kommune og Ivan Haugland - ordfører i Leirfjord kommune.

Ordfører Geir Waage, Ru-direktør Anita Sollie og tidligere sykehusdirektør Jan Erik Furunes har tonet flagg i sykehusdebatten og dette har tydeligvis virket som er rød klut på Jann-Arne Løvdahl - ordfører i Vefsn kommune, Bård Anders Langø - ordfører i Alstahaug kommune, Christine Trones - ordfører i Hemnes kommune og Ivan Haugland - ordfører i Leirfjord kommune. Foto:

Av
Artikkelen er over 1 år gammel

I dagens leder tar sjefredaktør Marit Ulriksen for seg utspillet fra fire ordførere som mener Rana meler sin egen kake i sykehusdebatten.

DEL

LederSykehus og flyplass er utvilsomt egnet til å fyre opp diskusjonstemperaturen i regionen.

Det har vi sett gjentatte ganger, og når det nå drar seg til mot en avgjørelse om framtidas Helgelandssykehus skal det bare ei lita gnist til, så er vi i gang igjen etter kjente skillelinjer og med kjente aktører.

Det som nå setter sinnene i kok, er at RU-direktør Anita Sollie, kommunaldirektør i Rana kommune og tidligere sykehusdirektør Jan Erik Furnes og ranaordfører Geir Waage har gått ut, både i intervju i Rana Blad og gjennom flere kronikker, og blant annet argumentert med at det er utenkelig at Mo i Rana skal være uten sykehus i framtida.

Nå tviler vi rett nok ikke på at ordførerne i Hemnes, Alstahaug, Leirfjord og Vefsn tenker på pasientene

Vi hadde knapt trykt på publiseringsknappen og fått aviseksemplarene gjennom pressa, så kom de sedvanlige beskyldningene om at Rana er seg selv nærmest. Det vi i beste fall kan si om denne måten å argumentere på, er at den er fullstendig forutsigbar.

– Rana har et stort fokus på sin kommune, framfor å tenke Helgeland som region, heter det i en kronikk ført i penn av hemnesordfører Christine Trones, alstahaugordfører Bård Anders Langø, leirfjordordfører Ivan Haugland og vefsnordfører Jann-Arne Løvdahl.

– Hvis man lanserer seg som kandidat for å huse det nye sykehuset må det være fordi man mener at dette er det beste alternativet for pasientene. Dette er også motivasjonen for oss som ordførere, å skape sikre og gode pasienttilbud for alle helgelandspasientene. For oss som ordførere i kommuner som har meldt seg som aktuelle lokaliseringsalternativer, er det viktigste å ha helgelandspasienten i fokus, heter det videre.

De får ha oss unnskyldt de fire ordførerne, som nå beskylder Rana-representantene for å mele sin egen sykehuskake, men det står rett og slett ikke til troende når de presterer å argumentere med at de, i motsetning til andre, har helgelandspasienten i fokus. Det lyder like hult, som det er lite troverdig.

Det er selvsagt politisk korrekt å ta på seg rollen som de som skal sikre pasientene på Helgeland et forsvarlig behandlingstilbud

Nå tviler vi rett nok ikke på at ordførerne i Hemnes, Alstahaug, Leirfjord og Vefsn tenker på pasientene. Det skulle ellers bare mangle. Men underhånden å beskylde Sollie, Furunes og Waage for ikke å gjøre det, er sannelig litt av et debattnivå å legge seg på. Å spore av den viktige sykehusdebatten ved å male et dessverre kjent skremselsbilde av dem som taler Ranas sak, og samtidig forherlige sine egne motiver, er rett og slett uredelig.

Det som vil vært redelig er at alle ordførerne som engasjerer seg i debatten, for ikke si kampen, om eventuelt å få et nytt sykehus til nettopp sin kommune, legger «pasientens-beste-argumentet» på hylla. Det hadde vært forfriskende, og ikke minst ærlig, å si at dette i stor grad handler om å bevare og utvikle arbeidsplasser i egen kommune. Det er selvsagt politisk korrekt å ta på seg rollen som de som skal sikre pasientene på Helgeland et forsvarlig behandlingstilbud. Den rollen, for ikke å snakke om beslutningsmyndigheten, er det heldigvis helt andre enn ordførere som seiler under et pasientflagg, som har.

Sjefredaktør Marit Ulriksen

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags