To ganger har ekspertene sagt klart fra at det beste for alle er ett stort akuttsykehus i Rana. Likevel betyr ikke dette at det blir utfallet

Arne Ketil Hafstad (t.v.), Hilda Gunnlaugsdottir, Helge Torgersen, Aud Tennøy og Ulrich Spreng fra møtet tirsdag da ressursgruppa la fram sin endelige rapport.

Arne Ketil Hafstad (t.v.), Hilda Gunnlaugsdottir, Helge Torgersen, Aud Tennøy og Ulrich Spreng fra møtet tirsdag da ressursgruppa la fram sin endelige rapport. Foto:

Artikkelen er over 1 år gammel
DEL

LederDet bør bygges ett stort akuttsykehus på Helgeland og det bør bygges på Mo. Den endelige konklusjonen til den eksterne ressursgruppa er klar. Den er den samme som da den foreløpige konklusjonen ble lagt fram tidlig i desember.

Mens gruppas foreløpige konklusjon var enstemmig i favør av ett nytt sykehus på Mo, har ett av de åtte medlemmene etter høringsrunden forandret syn og landet på å anbefale at et nytt stort sykehus legges til Sandnessjøen. Flertallet for Mo er altså overveldende. Det er bra.

Ei anbefaling fra ei splitta ressursgruppe ville gjort den videre prosessen nærmest umulig. Ei klokkeklar anbefaling til tross, det er likevel på det rene at det vil bli ytterst krevende å ta dette videre.

Ressursgruppa har ikke bare parkert den uforståelige tanken om å bygge ett stort akuttsykehus på «aksen» mellom Mosjøen og Sandnessjøen. Den har også, for andre gang, parkert Mosjøen. I lang tid har 12 kommuner stått last og brast i argumentasjonen, ikke bare for ett sykehus, men også for at dette må plasseres sør for Korgfjellet.

Om disse 12 nå klarer å enes om at det må plasseres i Sandnessjøen, som beviselig ligger sør for Korgfjellet, skal bli interessant å se. Vi tror ikke den til nå rørende enigheten kommer til å vare særlig lenge.

I så måte er det nok å henlede oppmerksomheten på at Vefsn-ordfører Jann-Arne Løvdahl raskt kom på banen og karakteriserte ressursgruppas endelige rapport som «bortimot et makkverk». En slik uttalelse lar vi tale for seg. Den fortjener ikke mer oppmerksomhet utover at det ikke er slik at rapporter som ikke konkluderer med det en selv kjemper for, er «makkverk».

Det er heller ikke slik at innspill ikke blir lyttet til, selv om konklusjoner trekkes i en annen retning enn det en selv vil.

Mens 12 kommuner har kjempet for å få lagt sykehuset «sør for Korgfjellet», har Hemnes også i denne høringsrunden stått på sitt og argumentert for at sykehuset bør legges dit. At Hemnes, og for den saks skyld Leirfjord, har vært trukket med gjennom prosessen, har for svært mange av oss vært på det nærmeste uforståelig. Og det har vært et resultat av unnfallenhet fra styrene både i Helgelandssykehuset og i Helse Nord.

Ikke bare går ressursgruppa inn for å legge det nye store sykehuset til Mo. Den fraråder å legge det utenfor en av byene. Klarere kan det vel ikke sies, at ideen om at det skulle gå an å bygge ett stort akuttsykehus i Hemnes - eller i Leirfjord eller på den udefinerbare aksen - må parkeres for godt.

At Hemnes har kjempet for å få lagt sykehuset dit, kan vi på sett og vis forstå, men det er ei tid for alt. Nå forventer vi full støtte fra Hemnes kommune for å sikre at det nye sykehuset legges til Rana.

To ganger har ekspertene i ressursgruppa sagt klart fra at det beste for alle på Helgeland er ett stort akuttsykehus i Rana. Likevel betyr ikke dette at det blir utfallet. For mens ressursgruppa, som ikke har noen bindinger til regionen, utelukkende bygger på faglige kriterier, skal saken nå videre, og aller først til styret i Helgelandssykehuset.

Kampen om framtidas sykehus på Helgeland har pågått ei god tid allerede, men den er langt fra over. Og har det vært basketak i styret i Helgelandssykehuset tidligere om denne saken, vil de nok fortone seg som små sammenlignet med det som nå kommer når saken går mot ei endelig avklaring.

Ekspertisen har enda en gang sagt at det ikke er aktuelt å gå for en tosykehusmodell slik Rana ønsker. Da bør Rana også legge vekk denne tankegangen, og helhjertet gå inn for ett sykehus nord for Korgfjellet. I Rana.

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags