[Nettavisen] TikTok har skapt helt nye måter selskaper kan få oppmerksomhet rundt produktene sine på. «Vanlige folk» kan legge ut anmeldelser og gå viralt. Forbrukerne strømmer til butikkene som følge.

Butikker bruker TikTok i markedsføringsstrategien deres. Bokhandlere har bøker utstilt med skiltet «Booktok». Det refererer til produkter som er populære på applikasjonen. «Normal» har også en hylle med varer sett på TikTok.

Nettavisen har omtalt flere produkter eller trender som tar av på TikTok.

Rosmarinolje er blant ett av produktene som har fått enorm oppmerksomhet på appen. Flere brukere legger ut før- og etter-videoer av håret sitt. I før bildet ser man ofte unge jenter eller kvinner som viser alt fra slitte tupper til fett hår og lite volum.

Men så, etter at de har oppdaget rosmarin, er alle hårproblemene borte.

I etter-bildene eller videoene har kvinnene plutselig tykt, skinnende og blankt hår.

– Kan føre til hårtap

Forbrukerne kan både kjøpe produkter som inneholder rosmarin eller ren rosmarinolje. I Norge ble butikkjeden «Life» utsolgt for et rosmarin-hårprodukt i januar.

– Vi har en hårtonic som inneholder rosmarin. Den er hele kjeden utsolgt for, faktisk. Det er veldig morsomt. Rosmarinoljen begynner også å bli utsolgt. Nå er vi faktisk tomme, men det kommer jevnt og trutt med påfyll, sa Natasha Piljurovic (30) som er butikksjef i helsekostbutikken Life på Majorstuen til Avisa Oslo i januar.

Kjeden Normal selger også rosmarinoljen. De opplyser til Nettavisen at de nettopp har tatt inn produktet i sortimentet. De kan derfor ikke kommentere etterspørselen enda.

Fakta om TikTok

* Tiktok er en app der brukere kan dele korte videoer. Tullete dansevideoer, humorinnslag, matlaging og andre hverdagslige ting er bare noe av det brukerne kan dele.

* Appen passerte tre milliarder nedlastinger i 2021 og har over én milliard aktive brukere.

* Tiktok eies av Byte Dance, et kinesisk selskap med hovedkontor i Beijing. Byte Dance ble grunnlagt i 2012 av Zhang Yiming. Appen har blitt sterkt kritisert av vestlige land over økt bekymring over hvor mye brukerdata den kinesiske staten har tilgang til.

* Sommeren 2022 ble det kjent at selskapets ansatte i Kina regelmessig henter inn privat informasjon om brukere av nettverket i andre land.

* Januar 2023 ble TikTok advart av EU om å respektere EUs personverlover. Møtet mellom EU og TikTok kom i kjølvannet av at Byte Dance innrømmet i november 2022 at noen ansatte i Kina hadde tilgang på europeiske brukerdata.

Kilder: NTB, Wikipedia

Hudlege Hermund Feldborg forteller at bruk av rosmarinolje i håret kan føre til en rekke bivirkninger. I videoer på TikTok melder flere personer at de har mistet håret som følge av oljen.

– Hvis det irriterer huden, er det riktig at du kan få hårtap, sier Feldborg.

Her hevder en Tiktok-bruker som har gått viralt at hun har mistet håret etter å ha brukt oljen:

Kan få en allergisk reaksjon

I rosmarinolje er det konsentrasjoner av planteekstrakter. En høy konsentrasjon kan gi større bivirkninger, forteller hudlegen.

– Rosmarinolje fungerer bedre på biffen enn på håret. Jeg anbefaler ikke dette. Jeg står ikke inne for at dette er en vitenskapelig og dokumentert behandling, sier hudlegen.

I tillegg kan oljen gi eksem og blemmer. Høy konsentrasjon kan irritere huden og gi blemmedannelser. I tillegg kan rosmarinoljen føre til kontaktallergi.

– La oss si du bruker Zalo og vasker deg med Zalo hver dag. Huden blir irritert. Hvis du bruker Zalo over lang tid, hver dag i mange måneder, kan du få allergi mot konserveringsmiddelet som ligger i Zalo, sier Feldborg til Nettavisen.

– Ikke trygt og uproblematisk

Nesten alle flytende kosmetiske produkter er tilsatt konserveringsmiddel.

– Det er vanskelig å vite hvordan konserveringsmiddel som er tilsatt i rosmarinolje-produktene, forteller Feldborg.

Hudlegen ber deg også være oppmerksom for bruken av ordet «naturlig».

– Rosmarinolje er en eterisk olje, og i markedsføringen er man opptatt av å si at det er et naturlig produkt. Bare fordi det er naturlig betyr det ikke at det er trygt og uproblematisk. Det er veldig mye i naturen som ikke er trygt. Har du hørt om brennesle?

– I dagens medielandskap kan det være vanskelig å motstå Tiktok-trender som kanskje omtales på skolene og blant vennegjengen. Hva er tipset her?

– Som nevnt, rosmarinolje passer bedre på biffen enn i håret. Hvis du vil ha sunt hår er det viktig å spise sunt og få i seg viktige byggesteiner i kroppen. B-vitaminer er en av de viktigste byggesteinene til hårkvalitet. Man bør heller ikke drive med dietter da håret kan tape seg i kvalitet av dette. Man bør også stresse ned. Stress er veldig negativt for håret og kan gi vedvarende hårtap, avslutter Feldborg.