Gå til sidens hovedinnhold

Motorentusiasten Viljar vet hva han ville gjort hvis han hadde vært ordfører for hele Helgeland for en dag

Artikkelen er over 3 år gammel

– Det fineste på Helgeland må være Palmekysten, her vi bor. Det er kanskje ikke så mye palmer, men det er litt svai i trærne.

Stolt helgelending

Det sier leirfjordingen Vinjar Gundersen (33) som foruten et opphold på Nesna, har bodd i Leirfjord kommune hele sitt liv.

– Jeg bodde på Nesna i tre og et halvt år, men så fant jeg meg ei leirfjordjente, så da måtte jeg bare flytte tilbake. Jeg kaller meg indianer og er stolt av det, sier Gundersen.

Innbyggerne i Leirfjord har opp gjennom tidende blitt kalt Leirfjord-indianere. Det er lansert flere teorier om hvorfor det har blitt sånn, men ingen vet vel med sikkerhet hvor betegnelsen stammer fra.

– Jeg flytta i hvert fall tilbake og fikk meg jobb som elektriker på Sinus i Sandnessjøen.

Brua stenges av storm

Pendlerveien inn til Sandnessjøen er på om lag 25 minutter.

– Det hender jeg må vente litt på å kjøre over brua på grunn av storm, men stort sett er det prosjekter jeg kan jobbe med i Leirfjord, sånn at jeg kan holde meg på denne siden av brua hvis sånt skulle skje.

Les også

Mr. Rabot begeistres av både naturen og alt som skjer på Helgeland: – Vi er faktisk med i verdenseliten

 

– Hvis du hadde vært ordfører for hele Helgeland en dag, hva ville du ha gjort?

– Jeg er jo en bilentusiast, så det å legge mer til rette for en sånn type hobby hadde vært en liten drøm. Jeg er formann i Ytre Helgeland Motorhistoriske klubb som ønsker å ta vare på motorhistorie, og jobber for de sakene som gjør at vi kan holde dem på veien. Det er jo ingen hemmelighet at det er noen branner i gamle kjøretøy, de tåler ikke biotilsetninger i bensin. Det er såpass lite som skjer lokalt her, så hvis vi skal klare å ha noe historie å vise til, så må vi gjøre noen tiltak for det, forteller Gundersen.

Amcar-miljøet har åpnet opp for alle motorentusiaster.

– Så vi møtes litt og vi er med på å støtte opp for amcar-miljøet. Det jobbes hele tiden, og om det ikke skjer her lokalt, så er det ting som skjer i større sammenheng rundt tilrettelegging.

– Har du veteranbil selv?

– Ja, jeg har tre Volvo 240, men drømmen er en Rolls-Royce, for å ha en liten cruisebil, humrer han før han legger til:

– To av bilene blir solgt ganske snart, og så blir det sikkert en ny investering når ting blir mer på stell med garasje og vinterlagring.

Ballbinge

– Hva burde folk vite om Leirfjord som de ikke vet fra før?

– Jeg syns det er et veldig koselig miljø og du kan dra på kaffe og besøk. Dersom de ikke er hjemme, så ordner du deg bare kaffe og venter til de kommer, for de er som oftest bare rett borti svingen. Det har skjedd flere ganger. Men vi har så klart avtalt litt på forhånd. Ellers har man det man trenger her. Jeg prøver å være engasjert i det som skjer, og i fjor jobba vi blant annet mye med å skaffe en ballbinge til Ulvang Oppvekstsenter. Det tok omtrent et år, men vi fikk det til. Det er utrolig flinke og ressurssterke foreldre som stiller opp, og vi fikk ordnet en ballbinge på 13x21 meter med volleyball, mål og basket. I vinter isla vi den.

– Føler at vi bor sentralt

– Har du noen gang vurdert å flytte?

– Ikke etter at jeg fikk unger. Vi har ei på 10 og ei på åtte og vi vil holde det stabilt for deres del, det var grunnen til at vi flyttet til Leirfjord. Man er kanskje litt heimekjær og så er det greit å ha familien rundt seg. Jeg føler også at Leirfjord er sentralt om du skal den ene eller andre veien. Det er midt i smørøyet.

– Og den fineste plassen på Helgeland?

– Palmekysten her vi bor. Det er det jeg kaller det. Det er kanskje ikke så mye palmer, men det er litt svai i trærne og litt sånn.

Les også

– Jeg er veldig interessert i kaffe og på Mo har vi vært 20 år etter, av en eller annen grunn

 

Kommentarer til denne saken