Først av alt vil jeg takke for ei kulturell «go-stund» i kantina på Nasjonalbiblioteket torsdag kveld. Haukneskoret stilte opp full av utstråling, humør og sangglede, og fikk med seg en fullstappet sal som var med på tonene og rytmene. Dirigenten Rita Bjellånes har en fantastisk innlevelse og får maks ut av koret. Kormedlemmene var med på «notene» hennes, og med sine ablegøyer fikk de publikum til å stortrives. Vår lokale pianist og musiker til alle fingerspisser; Bjørn Skogly, ja, han er gull verd i slike stunder.

Og når vi i tillegg får høre den gamle gode radiostemmen fra Tor Jacobsen berette om Langnes i gamle dager, krydret med gode historier, får vi servert lokalhistorie på en fengende og humørfylt måte.

For meg er slike opplevelser lokalkultur på sitt beste.

Jeg har hatt mange trivelige stunder i Langnes de fem årene vi bodde der, men dette var et solid kulturelt høydepunkt.

Til slutt har jeg, og flere med meg, ei oppfordring:

Kan dere være snill og gjøre dette for alle bydelene, og alle bygdene rundt om i Rana. Vi er sultne på lokalhistorie og fengende korsang og musikk. Rana er en «smeltedigel», som det så betegnende heter, og vi er på leit etter røtter. Slike kulturelle innslag, tror jeg, kan være med på å skape røtter og positivt fellesskap.

Tor B. Håkonsen