Dyrevelferdsloven krever at man skal ta godt vare på egne dyr, og hjelpe eller melde fra om dyr som er i nød

Foto:

Artikkelen er over 4 år gammel

NOAH skriver at dyrene nå trenger hjelp.

DEL

LESERBREVMange fuglearter har en dødelighet på 60-80 prosent om vinteren. Samtidig som det daglig kastes tonnevis med brød og annen mat fra butikker og hjem, sulter og fryser dyr utenfor dørene våre. Hjelp fuglene med mat og lunkent vann, og husk også på de større fuglene - andefugler og svaner på tilfrosne vann, og måker som sulter på grunn av dårlig mattilgang i havet. Mange dyr er i stor nød nå, så kast ikke mat som kan redde liv.

Dette er også en sterk oppfordring til butikkene om å la kasserte brød gå til veldedighet i stedet for i søppelet.

Mattilsynet og veterinærer advarer mot å la familiedyr være lenge ute i kuldegrader, og minner om plikten til å sørge for mat, frostfritt vann og ly for alle husdyr. Hunder, katter og kaniner kan få frostskader og infeksjonssykdommer i kulden. Kattens pels gir dårlig beskyttelse mot kulde, og det er viktig å la katten bestemme selv hvor lenge den vil være ute.

Hunder bør som flokkdyr uansett ikke stå lenge ute. Raser med tett pels som er egnet til å være en del ute skal ha egnet hundehus og anledning til mosjon og aktivisering regelmessig. Kaniner fryser også, særlig når de sitter i små bur. Et stillesittende liv kan føre til beinskjørhet og forkalkningsgikt, og kulden forsterker lidelsene.

Kaniner som bor ute bør ha varmelampe eller varmeplate, de må ha god plass, høy og frostfritt vann, og de må alltid være to. Høner kan forfryse kammen og bør ha varmelampe, og tropefugler trenger selvfølgelig også varme.

Gjennomsnittlig levealder for hjemløse katter er ca. 2 år. Det er svært viktig å hjelpe dem. Gi katten mat og varme, og kontakt nærmeste hjelpeorganisasjon hvis du ikke kan gi den et hjem selv.

Alternativt kan man kle en kasse innvendig med isopor og gi mat og lunkent vann inntil katten kan få bedre hjelp. Ikke tenk at andre vil ta hånd om den, det skjer ofte ikke. Utallige hjemløse katter sulter og fryser i hjel fordi de aldri får hjelp.

Dyrevelferdsloven krever at man skal ta godt vare på egne dyr, og hjelpe eller melde fra om dyr som er i nød. Vi oppfordrer alle til å gjøre dette.

Jenny Rolness

NOAH - for dyrs rettigheter

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags