Jeg kjenner på sjokket som slo oss. På maktesløsheten, sorgen og sinnet som fulgte før kamplysten til slutt overtok

Folkeaksjonen for høyere utdanning på Helgeland kjører buss til Værnes der det onsdag er styremøte i Nord Universitet.

Folkeaksjonen for høyere utdanning på Helgeland kjører buss til Værnes der det onsdag er styremøte i Nord Universitet. Foto:

Artikkelen er over 1 år gammel
DEL

Leserbrev Tanker fra bussen.

Når man sitter i en buss fra Nesna til Værnes for å overvære det skjebnesvangre styremøtet til Nord Universitet får man god tid til å reflektere over prosessen som har vært. Jeg kjenner på sjokket som slo oss når rapporten og forslaget om ny studiestruktur kom første gang. På maktesløsheten, sorgen og sinnet som fulgte, før fandenivoldskheten fikk grobunn og kamplysten til slutt overtok. Jeg kjenner takknemlighet til de som har jobbet så utrettelig for plassen og regionen jeg er så glad i. De som med skarpe hoder og driftig penn taler makta midt imot, med fakta og gode ord. Og til de mange som, sånn som meg, bidrar i det stille, som er der og støtter.

Hvordan har dette fått skje? Hvordan kan et universitetsstyre, som sitter på overtid, basert på en rapport og en innstilling fra en konstituert rektor, få ansvaret for å avgjøre om det som en gang var den stolte institusjonen Høgskolen i Nesna etter 101 år skal ha livets rett?

Er det universitetsstyrene som skal legge føringer for hvor det skal tilbys høyere utdanning rundt om i det ganske land? Er det ikke på tide at man på storting og regjering stikker fingeren i jorda og ser på effektene og konsekvensene av strukturreformen fra 2015?

Regjeringen satte følgende mål for reformen: - utdanning og forskning av høy kvalitet - robuste fagmiljøer - god tilgang til utdanning og kompetanse over hele landet - regional utvikling - verdensledende fagmiljøer - effektiv ressursbruk.

Er målene nådd? Risikerer man ikke at studiesteder over hele landet legges ned over en lav sko dersom konstituert rektor Solheim Hansen får viljen sin? Dette kan få konsekvenser langt utenfor Helgeland. En nedleggelse av Nesna, en fullverdig fusjonspartner, vil kunne skape et morass av nedleggelser i distriktene. Vil man da skyve styrene foran seg som syndebukker for den uunngåelige sentraliseringen strukturreformen fører til? Eller vil man ta ansvar nå, før det er for sent, og gjøre det klart en gang for alle at muligheter for utdanning skal sikres i HELE landet?

Lillian Mehus og Magne Lyng Hansen.

Lillian Mehus og Magne Lyng Hansen. Foto:

Høgskolen i Nesna hadde aldri visjoner om å bli et universitet, men strukturreformen var spikeren i kista for å bestå som en selvstendig institusjon. Man ble motvillig nødt til å fusjoneres, de aller fleste var skeptiske og fryktet for fremtiden, men lovnadene i fusjonsavtalen var klare. ALLE fusjonerte parter skulle opprettholdes, videreutvikles og styrkes!

Prorektor Levi Gårseth-Nesbakk sier til NRK i dag at han ikke er enig i at ledelsen på Nesna ble lurt da de signerte fusjonsavtalen. Hva ble man da? På hvilken måte har Nord Universitet videreutviklet tidligere høgskolen i Nesna? Nord Universitet har bygget ned Nesna og Helgeland fra dag 1 av fusjonen, for så å foreslå nedleggelse etter kun 3 år. Hvordan kan man da si at de ikke ble lurt? Eller var motivene bak fusjonen så åpenbare at man ikke kan kalle det luring eller svik?

Hvorfor har man det så travelt? Hva er det som gjør at dette må presses gjennom nå, på bakgrunn av en mangelfull rapport og uten konsekvensanalyser?

Bussen er kommet til Namdalen nå, vi kjører langs mektige Namsen og jeg kjenner jeg er glad for at konstituert rektor har gått tilbake på en del av nedleggelsene her i sin nye innstilling. Alle fortjener en mulighet til å ta utdanning, alle barnehagebarn og skolebarn fortjener gode, kvalifiserte lærere og behovet for sykepleiere er stort her og.

Men hva med Helgeland?

Hvordan kan konstituert rektor rakrygget si at man styrker satsingen på Helgeland ved å legge ned Nesna og Sandnessjøen? Man legger ned en over 100 år gammel velfungerende utdanningsinstitusjon for å styrke regionen? Er vi fortsatt ikke lurt? 

Hvorfor må alt være så stort? Hvorfor må alle utdanningsinstitusjonene i Norge hevde seg internasjonalt på forskning? Hva skjedde med profesjonsutdanningen, grunnlaget for velferdsmodellen hele verden misunner oss? Spørsmålene er mange, svarene er unnvikende og altfor få.

På bussen er det stor aktivitet, bannere med slagord er hengt opp i vinduene, bunadene henger fra hattehyllene og Nesnalobbene stinker av langvarig bruk i feil årstid. De siste forberedelsene til morgendagen gjøres, folkeaksjonen hviler ikke. I morgen får man høre hva styret mener. Er det noen som tør stå imot? Det som er sikkert er at uansett utfall i styremøtet i morgen er kampen ikke over. Vi gir oss aldri!

Magne Lyng Hansen

Medlem av folkeaksjonen for høyere utdanning på Helgeland

Kommunestyremedlem for Nesna Arbeiderparti

Leder i Fagforbundet Nesna

#Annenrangs

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags