Politisk redaktør i Nordlys: Det er mange, svært mange i Tromsø, som ser den enorme betydningen næringsliv på Helgeland har som drivhjul i nord

Artikkelen er over 3 år gammel

Politisk redaktør i Nordlys, Skjalg Fjellheim, synes kronikken fra Per Brochmann er underlig

DEL

MeningerDirektøren i Coop, Helgeland, Per Brochmann, har skrevet et innlegg i Rana Blad og andre nordnorske aviser som jeg ikke helt får taket på. Jeg ser blant annet at han fremmer en påstand om en "anmassende verbal konflikt mellom Bodø og Tromsø med avisredaktører i front.". Hvilken avis har han lest? Nordlys kan det ikke være.

Stopper Nord-Norge ved Saltfjellet – og blir vi på Helgeland mer og mer trøndere?

Vi har det siste året skrevet en lang rekke redaksjonelle ledere og kommentarer om Nord-Norge med ulike perspektiver vedrørende regionalisering og flytting av institusjonell makt ut av Oslo, som vi av mange gode grunner er sterke tilhengere av.  Særlig fordi nye stor-regioner i Trøndelag og på Vestlandet gir en helt ny dynamikk i denne konteksten.

På vår plattform nordnorskdebatt.no slipper vi også til mange andre stemmer i den store debatten om veien videre for Nord-Norge. Og vi ønsker enda flere slike synspunkter inn i debatten. Brochmanns bidrag blir jeg som sagt ikke klok på. Å redusere sin egen region (Helgeland) som en slags glemt periferi i skvis mellom Bodø og Tromsø – ærlig talt Borchmann, hva er dette for noe fra en næringslivsleder på Mo? Hvorfor ikke skyte fram brystkassa på vegne av Helgeland, og løfte blikket for å bygge både selvtillit og tillit i nord?

Fokus på Bodø har vi i Nordlys på ingen måte hatt,  en by det for øvrig skjer mye spennende i og på mange måter kan danne et nordnorsk skoleeksempel hva angår nasjonal politisk gjennomslagskraft. Men skismaet Bodø-Tromsø er en agenda vi ikke har viet oppmerksomhet til, det  skygger simpelthen for en viktig samtale.

Det er Nord-Norge i sum som opptar oss. Når det gjelder organiseringen av en eventuell nordnorsk region, har vi  ved flere anledninger tatt til orde for å flytte nye regionale funksjoner ut av Bodø og Tromsø, og spre makten i hele landsdelen, til Mo, Narvik og Alta.

Jeg blir sant og si litt deprimert av denne stadige mistenkeliggjøringen av stemmer i Tromsø som snakker om nordnorsk felleskap. Det er mange, svært mange i Tromsø, som ser den enorme betydningen næringsliv på Helgeland har som drivhjul i nord.

Derfor skrev vi - fra vårt ståsted- også en lederartikkel tidligere i år med tydelig støtte til ny storflyplass i Mo

Ja, vi i Nordlys ser selvsagt Nord-Norge fra vårt ståsted i Tromsø. Noe annet ville være underlig, ettersom geografien ligger fast og Tromsø er vårt utgiversted.  I tillegg har vi et engasjement for hele landsdelen. Det akter vi å fortsette med. Dersom Brochmann er opptatt av å mistenkeliggjøre dette ærlige engasjementet vårt, er det veldig synd.

Jeg er faktisk oppriktig skuffet over disse sparkene til Tromsø fra Brochmann.  Jeg kan berolige ham med at jeg ikke har møtt en eneste sentral beslutningstaker her i byen som ikke mener at Helgeland med sin industri og sine kompetansemiljøer er helt avgjørende for hele landsdelen. Derfor skrev vi - fra vårt ståsted- også en lederartikkel tidligere i år med tydelig støtte til ny storflyplass i Mo, nettopp ut fra en slik betraktning. At en ny storflyplass på Mo er viktig for å bygge hele landsdelen tettere sammen. Jeg synes dessverre ikke Brochmann bringer den nordnorske regiondebatten en millimeter videre med sin tilnærming.

Skjalg Fjellheim

Politisk redaktør i Nordlys

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags