Styreleder i Narvikregionen næringsforening til Per Brochmann: Per du lyver

Av
Artikkelen er over 3 år gammel

Styreleder i Narvikregionen Næringsforening og markedssjef i Kraftinor AS tar for seg leserbrevet som kom fra administrerende direktør for COOP Helgeland, Per Brochmann.

DEL

LeserbrevAdministrerende direktør i COOP Helgeland, Per B. Brochmann, hadde et tindrende godt innlegg i Rana Blad 11. oktober. «Stopper Nord Norge ved Helgeland» var overskriften og her har du mange gode poeng Per.


 

Så hvorfor begynner jeg da med overskriften «Per du lyver…»? Jo utsagnet «Helgeland er indrefileten av Nord Norge» kan vel ikke stemme? Alle regioner i Nord Norge vil nok si at de er «Indrefileten av Nord Norge» så her «Lyver du» Per, eller var det Jan Frode Janson som løy.

Jeg ville sikkert si at Ofoten, Lofoten og Vesterålen er indrefileten i Nord Norge

Jeg ville sikkert si at Ofoten, Lofoten og Vesterålen er indrefileten i Nord Norge. En hardbarket Narvikværing fra BY1 (Narvik) ville si at Narvikregionen er indrefileten. Lofoten vil definitivt si at Lofoten uten tvil er Indrefileten i Nord Norge.

Jeg er ikke i tvil om at alle disse regionene har kvaliteter i verdensklasse. Ja verdensklasse som Helgeland bl.a har innen både industri, havbruk og reiseliv. Jeg tror at noe av sykdommen vi har her i nord er at vi alt for sjeldent vil dele med naboen for å få suksess, og vi unner i alle fall ikke naboen å lykkes. Mao.

Vi er mest opptatt av at vi selv lykkes. Det er denne utfordringen Bodø og Tromsø ofte blir konfrontert med. Tidligere sjefsredaktør i avisa Fremover, Tone Angell Jenssen, har tidligere lansert uttrykket med dobbeltbetydning «Tromsø suger», og viser til Tromsø sin manglende evne til å «se distriktene». Hun viste også til utrykket «siden vi har mest fra før av, er det naturlig at vi får resten også».

Dersom resten av Nord Norge oppfatter vekstsentrene Bodø og Tromsø slik er dette skadelig for Nord Norge. For å komme videre fra dette nivået vil nøkkelen være ydmykhet og raushet, og det er Bodø og Tromsø som må vise vei og ta initiativet.

Kjære Per, jeg vil lansere en ny tanke og lanserer derfor - «Indrefileten i Europa er Nord Norge». Dersom vi klarer å underbygge denne påstanden med konkrete aktiviteter som skaper suksess ved å dele. Ja da har Nord Norge kommet et godt stykke videre, og vi glemmer alle synlige og usynlige grenser her oppe i nord.

Vi kan starte med at de ulike fagmiljøene i Nord Norge begynner å prate sammen og invitere hverandre til felles arenaer hvor vi kan løse felles utfordringer. Dette gjorde Mo i Rana Havn og Narvik Havn da de tok initiativ til en konferanse i Narvik for noen uker siden med overskriften «Hva kan Narvik Havn lære av Rana».

For Narvik må dette være verdensrekord i ydmykhet, men det er ikke noen tvil om at det fungerer! Jeg vet at reiseliv er gode eksempler på at dette fort kan bli en suksess – når vi står samlet. De har bevist akkurat dette i Nord Norge!

Så derfor – Når noen miljøer i nord, som kanskje ikke er Bodø eller Tromsø, tar initiativ til å vinne terreng innenfor et spesielt fagområde, så må resten av Nord Norge støtte opp. På denne måten oppfattes vi som en sterkt og koordinert enhet som ikke krangler internt, og sakte men sikkert flytter vi statsmakten nord for Trondheim slik at det blir en logisk nasjonal balanse.

Helt avslutningsvis vil jeg bare informere om at jeg personlig er stor fan av Helgeland. I tillegg er jeg sjeleglad for at Bodø og Tromsø vokser da dette er grunnen til at Nord Norge ikke har en voldsom fraflytting.

Hva skal til for at hva gjelder Nord Norge sin evne til å «ta for seg» i nasjonal sammenheng.

Frank Sundermeier

Styreleder - Narvikregionen Næringsforening , Markedssjef - Kraftinor AS

Narvik

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags