Vi kom på folkemøtet, og vi skjønte med en gang hvordan det kom til å bli. Vi skjønte at møtet var nøye planlagt og regissert

Artikkelen er over 1 år gammel

I dette lesebrevet tar Ragnhild Walla et oppgjør med politikere for deres opptreden i skolesaken. Hun mener det er respektløst.

DEL

LeserbrevDet har kommet en del kritikk for respektløs opptreden på folkemøtet om skolestrukturen 25.4.18.

Jeg er helt enig. Det er utrolig beklagelig at politikerne og administrasjonen i kommunen ikke hadde såpass respekt for befolkningen at de ville besvare spørsmålene som var innsendt fra KFAU og Gruben FAU på møtet. I stedet for å ta dette på alvor og bruke folkemøtet til å snakke om det folket var opptatt av, gjemte kommunen seg bak arkitektene og dukket unna eventuelle konfrontasjoner.

Enda mer respektløst er det at Rana kommune ikke lytter til fagfolk. Og at politikerne bruker den brente jords taktikk ved å flytte elever og rive ned skolebygg før de nye byggene står klare, sånn at prosessen ikke skal kunne reverseres når AP, H, Frp og Sv taper valget i 2019.

Og hva med å lure folk og ikke holde det man lover? Jeg har selv sittet som leder for FAU på Selfors ungdomsskole og vært med på å planlegge overgangen til en flunkende ny ungdomsskole på Ytteren. Prosessen var faktisk helt ferdig, og alt var klart til at ungene på Selfors og Ytteren endelig skulle få en skole med ventilasjonsanlegg og lås på toalettene. Også sier kommunen bare: Ha ha, der lurte vi dere godt! Så dumme dere var som trodde at ungene deres skulle få noe nytt, de skal i stedet fortsette på Selfors på ubestemt tid, eller eventuelt fordeles rundt på de andre skolene, eller muligens flyttes til noen brakkerigger et sted. Vi vet ikke helt, med de skal ihvertfall ikke på nyskolen!

Så kan man kanskje si at det er befolkningen som har valgt politikerne inn i kommunestyret, og at vi må tåle demokratiske prosesser selv om vi ikke er enige. Og det er greit. Men denne så vi virkelig ikke komme! Ingen av partiene hadde frontet ideen om å rive de eksisterende skolene og samle alle ungdommene våre i sentrum da vi gikk til stemmeurnene ved forrige kommunevalg. Og respekten får virkelig en knekk når man stiller til valg som garantist for ny skole på Ytteren, og så blir en garantist for det motsatte.

Vi ble invitert til et folkemøte der skoleprosessen skulle belyses, og vi møtte opp. Vi hadde hørt på en appell på forhånd der Line Ellingsen oppsummerte bekymringene våre på en glimrende måte. Bekymringer for dårlige uteområder, manglende trafikksikkerhet, plassmangel, usikkerhet om hvordan elever med lærevansker og særskilte tilpasningsbehov skal bli ivaretatt, utrygg og lang skolevei fra Gruben, bekymringer for midlertidige opphold i brakkerigger osv. Og det var først da, i regnet utenfor Mo ungdomsskole, at alvoret virkelig gikk opp for meg: - dette har de faktisk tenkt å gjennomføre, koste hva det koste vil. Mot elevenes, lærernes, foreldrenes, besteforeldrenes og FAUs vilje.

Vi kom på folkemøtet, og vi skjønte med en gang hvordan det kom til å bli. Vi skjønte at møtet var nøye planlagt og regissert. Vi kom ikke til å få svar på noen av de kritiske spørsmålene, vi kom til å få begrenset tid til innspill, vi kom til å bli møtt med den samme respektløse arrogansen som har preget utspillene fra politikerne og kommuneadministrasjonen i denne saken. Og vi ble sinte. Jeg ble sint. Og jeg ville at sinnet mitt skulle høres og føles i salen.

Jeg ser at Rana blad og nettavisene har valgt å bruke sarkasme og en nedlatende stil i sin dekning av saken, der opprørte foreldre som viser sterke følelser av sinne og frykt for sine barns framtid, blir sammenliknet med ulydige barn som ikke følger de voksnes regler. Dette er både trist og respektløst i forhold til pressens ansvar for å være nøytral og et talerør for folket.

Jeg var en av de som valgte å brukte stemmen min på møtet. Og det samme kommer jeg til å gjøre ved valget i 2019.

For maken til respektløshet overfor barn og unge skal man lete lenge etter.

Ragnhild Walla

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags