Vefsn Ap: - De prøver nå å legitimere investeringen på nesten 90 millioner kr med at det er påkrevd. Det er det ikke

Av
Artikkelen er over 2 år gammel

Lederen i Vefsn Ap kommer med et tilsvar til Geir Waage i sykehusdebatten.

DEL

LeserbrevDen siste uka har vi sett at både Rana Blad og ordfører Geir Waage har gått ut og ment at vår egen ordfører Jann Arne Løvdal er på viddene når han uttaler at det kan virke som om det nye Helgelandssykehuset allerede er under bygging i Mo i Rana.

Det påstås at det er vanskelig å ta denne problemstillingen seriøst, siden det er en nødvendig investering for å sikre driften av sykehuset på Mo. De prøver nå å legitimere investeringen på nesten 90 millioner kr med at det er påkrevd. Det er det ikke!

Investeringen i nytt nødstrømsaggregat er ifølge fungerende direktør Fred Mürer for å sikre en forsvarlig drift av sykehuset. Dette er det ingen grunn til å betvile. Vi må ha tillit til at Mürer gjør den jobben han er satt til, nemlig å sikre en forsvarlig drift av Helgelandssykehuset.

Det er derimot all grunn til å stille spørsmål om investering i nødstrømsaggregat også må betinges av en utbygging på et tilbygg på 1000m2, oppgradering av 2 operasjonsstuer og dermed gi en kapasitet større enn hva Universitetssykehuset i Tromsø har. 

Er dette en «nødvendig oppgradering av sykehuset i Mo i Rana» slik Rana Blad påstår på lederplass 12.oktober? For meg ser ut til at byggeprosjektet består av et stort nybygg og litt oppgradering av eksisterende bygg. Dermed er Vefsn-ordførerens spørsmål høyst berettiget.

I sakspapirene til styret, om investeringen, framheves det at denne investeringen er for å hente heim pasienter som velger operasjon hos andre enn Helgelandssykehuset. Hvorfor velger pasientene det? Har administrasjonen dokumentasjon for å påstå at det kun er ventetida som er grunnen til at noen helgelendinger ikke velger Helgelandssykehuset?


Dette ser derfor ut som en større utbygging av sykehuset på Mo i Rana, men uten at konsekvensene for de øvrige enhetene belyses

Sør for Korgfjellet er det mange som f.eks. velger den private Rosenborgklinikken i Trondheim eller Sykehuset Innlandet, avd. Tynset for ortopediske operasjoner. For slike planlagte operasjoner kan det se ut som spisskompetanse og veldig godt omdømme er viktigere enn kort ventetid.

Det poengteres også at en utbygging på 1000m2 kan bidra til at pasienter fra andre regioner foretrekker operasjon ved Helgelandssykehuset. Dette kan styrke økonomien, om det resulterer i at pasientene velger Helgelandssykehuset, men også dette er et forhold som ingen har kontroll over.

Dette ser derfor ut som en større utbygging av sykehuset på Mo i Rana, men uten at konsekvensene for de øvrige enhetene belyses. Iallfall har ikke vi sett at disse konsekvensene har blitt belyst. Og det er grunnen til bekymringen, når vi allerede er orientert om at økonomien er anstrengt i foretaket og at det vil bli tøffe prioriteringer for å få budsjettene til å strekke til.
Det får meg til å tenke på et annet spørsmål: hvordan vil flere operasjonsstuer påvirke bemanningen? Det er rimelig å anta at flere må ansettes, slik at dette også vil påvirke den økonomiske driften.

Jeg oppfordrer derfor til redelighet! Ikke påstå at vår ordfører løfter grunnløse bekymringer. Vår ordfører tar sitt ansvar. Det er hans plikt å stille spørsmål om ting som kan ha negative konsekvenser for vår kommune og våre innbyggere!

Rune Krutå

Leder Vefsn Ap

LES OGSÅ: Rana-ordfører Geir Waage mener det er skivebom fra Vefsn-ordfører Jann-Arne Løvdahl

LES OGSÅ: Rana Blad mener: Oppgraderinga av sykehuset på Mo nå, handler ikke om Helgelandssykehuset 2025 selv om mange ynder å knytte dette sammen

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags