[iSANDNESSJØEN] Foran ei knallturkis campingvogn sitter Kristin Granli og Jan Andresen og nyter varmen, utsikten og ei kald sommerøl.

– Jeg har vært uti og badet, og det var ikke veldig kaldt i vannet heller, sier Kristin.

Sammen med Jan og to hunder har de kjørt nordover med ei gammel campingvogn på slep. Vognen ble kjøpt ene og alene til sommerferien.

– Den skal vi selge når vi er ferdige med ferien, men den er ikke verdt noen ting, sier de.

– Den er vanntett og det tekniske fungerer. Også er den bedre enn å sove i telt. Alternativet hadde vært å leie hytte eller hotell, men når man har med to bikkjer så er det litt vanskelig. Men dette er ikke så mye dårligere, fortsetter Jan.

Hviledagen skal tradisjon tro holdes hellig, men mandag har paret planlagt å gå alle De syv søstre i en smell. Deretter går turen videre nordover mot Nordkapp.

– Vi har snakket om Nordkapp i mange år, men vi måtte få med oss De syv søstre, sier de avslutningsvis.

Fylles fort opp

Per Harry Steiro og søsknene driver Steiro camping ved flyplassen i Sandnessjøen. Han sier at det er først i juli at sommertrafikken virkelig har begynt å ta av.

– Det er ikke veldig mange caravaner til før vi må si stopp. Så i juli fylles det fort opp, sier han og fortsetter:

– Det er en relativt liten campingplass, men når det er fint være i juli er det mye trøkk. Det er bare to campingplasser på øya, og Offersøya er heller ikke voldsom stor.

Campingen har plass til rundt 40 bobiler eller vogner, 12 hytter og svært god teltkapasitet.

– Veldig mange av dem som er her ønsker å gå i fjellet. Mange av dem ligger i telt, og der har vi veldig stor kapasitet.

Flest nordmenn

I fjor ble det store unntaksåret da pandemien slo inn. Det betydde at mange valgte å feriere i Norge, og svært mange tok turen nordover. Også i år ser man tendensene av det samme. Samtidig uteblir de fleste utlendingene.

– Vi merker en forskjell, både nå og i fjor, er at det er nordmenn her. Lørdag hadde vi to franskmenn og én svenske, sier Steiro og fortsetter:

– Men det betyr at sesongen blir mye kortere. Tradisjonelt har vi hatt turister fra Mellom-Europa som kommer fast hit, og de strekker ferien mye lengre. Både i april/mai og august/september var det nok mer i tidligere år.

Familiebedrift

Nylig investerte de også i å pusse opp sanitærfasilitetene, noe som har ført til veldig mange positive tilbakemeldinger.

– Og spesielt de som får stilt seg helt nede på berget med utsikt over havet, de kommer helt i himmelen, sier Per.

Campingplassen drives av familien Steiro, og søsknene rullerer om sommeren hvem som skal opprettholde driften.

– Dette drives av en familie, meg og mine søsken. Men det er ingen fulltidsjobb, så jeg bruker deler av ferien min her. I år er det min familie som er her. Jeg bor på Mo til vanlig, men har hytte her og er her ofte, sier han.