Lisa-Marie spilte hele kampen da Norge sikret VM-plass mot Nederland

Norge er klar for VM-sluttspillet i Frankrike neste år etter 2-1-seier mot Nederland. Lisa-Marie Karlseng Utland (nummer fire fra høyre i den midterste rekken) spilte hele kampen. Foto: Cornelius Poppe / NTB scanpix

Norge er klar for VM-sluttspillet i Frankrike neste år etter 2-1-seier mot Nederland. Lisa-Marie Karlseng Utland (nummer fire fra høyre i den midterste rekken) spilte hele kampen. Foto: Cornelius Poppe / NTB scanpix Foto:

Vi fulgte kampen som sendte Norge til VM-sluttspillet i Frankrike neste år.

DEL

VM-kvalik Norge-Nederland fra 17.00Bare en spiller har scoret flere mål enn Lisa-Marie Karlseng Utland i VM-kvalifiseringen. Ranværingen kan fort være en avgjørende faktor mot Nederland, etter at hun scoret hattrick i forrige kamp mot Slovakia (seier 4-0) i forrige uke. Hun starter kampen på Intility Arena i Oslo.

Forutsetningene for kampen er enkelt:

Hvis Norge vinner, går de til VM.

Hvis de spiller uavgjort eller taper, går Nederland til VM og Norge må da håpe de er blant de fire beste toerne som skal spille en ny kvalifisering senere i høst.

Lett blir det ikke - Nederland er regjerende europamester.

Norge har aldri tidligere mislyktes i en kvalifisering til VM eller EM.

Vi oppdaterer de viktigste hendelsene i kampen under her:

Norges lag: Ingrid Hjelmseth, Ingrid Moe Wold, Maren Nævdal Mjelde, Maria Thorisdottir, Kristine Minde, Caroline Graham Hansen, Frida Leonhardsen Maanum, Ingrid Syrstad Engen, Guro Reiten, Lisa-Marie Karlseng Utland, Isabell Lehn Herlovsen

17.00: Kampen er i gang.

5. min.: Norge får en drømmestart. Ingrid Syrstad Engen setter inn 1-0 etter en corner.

6. min.: Norge går opp til 2-0 ved Isabell Lehn Herlovsen. Hun vinner en duell rundt 16-meteren og skyter ballen i mål via stolpen.

20. min.: Det er fortsatt 2-0 til Norge, men Nederland har tatt over mer av banespillet.

Norge ledet 2-0 allerede etter seks minutter i kampen mot Nederland. Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix

Norge ledet 2-0 allerede etter seks minutter i kampen mot Nederland. Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix Foto:

24. min.: Karlseng Utland avslutter en corner med ryggen, og ballen går i stolpen. Kjempestor sjanse for Norge til å gå opp til 3-0.

31. min.: Nederland reduserer til 1-2. Maren Mjelde med en svak klarering og Vivianne Miedema runder keeper Ingrid Hjelmseth og scorer sikkert.

32. min.: Nederland er nær å utligne, men på et skudd fra kloss hold gjør Hjelmseth en fantastisk redning.

34. min.: Frida Maanum med et fantastisk skudd i tverrliggeren. Norge er utrolig nær. Karlseng-Utland er på returen, men blir avblåst for offside.

Pause: 2-1 til Norge etter drømmestart, men Nederland har tatt mer og mer over. Likevel har Norge vært utrolig nær flere mål med to avslutninger i metallet.

- Vi merker at vi må gjøre endringer, de er farligere og fikk et drittmål, sier kaptein Maren Mjelde til NRK i pausen.

18.01: Andre omgang er i gang.

55. min.: Nederland har taket på Norge i starten av andre omgang, men det er fortsatt 2-1-ledelse til Norge.

68. min.: Norge ønsker straffe etter at Guro Reiten går over ende i en duell inne i 16-meteren etter pasning fra Karlseng Utland.

Lisa-Marie Karlseng Utland i kamp med Domenique Janssen under VM-kvalifiseringskampen som sikret Norge VM-plass.
Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix

Lisa-Marie Karlseng Utland i kamp med Domenique Janssen under VM-kvalifiseringskampen som sikret Norge VM-plass. Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix Foto:

80. min.: Fortsatt 2-1 til Norge, men Nederland presser på for en utligning som vil sende dem til mesterskapet i Frankrike neste år.

83. min.: Norge kommer på en kontring, og Caroline Graham Hansen avslutter rett i en spiller fra god posisjon.

90. min.: Kampen er inne på overtid. Det skal legges til minimum tre minutter. Norge er i VM om de ikke slipper inn mål på overtid.

93. min.: Det blir corner for Nederland. Keeper kommer opp.

94. min.: Nederland får en kjempesjanse på corneren, men Norge får ryddet opp. Kampen blåses av og Norge er i VM.

Kvinnelandslaget i fotball er VM-klar for åttende gang av like mange mulige. Europamester Nederland ble slått 2-1 i gruppefinalen og sendt ut i toeromspill.

– Det er så deilig, vi har jobbet så hardt for dette her. Vi har vist alle hvor gode vi er, sa landslagssjef Martin Sjögren til NRK.

Da hadde han nettopp sett sine jenter ta seg til neste års VM i Frankrike i et nervepirrende oppgjør mor Nederland.

Norge ga europamestrene sjokkbehandling fra start, og før det var spilt seks minutter sto det 2-0 etter scoringer av Ingrid Syrstad Engen og Isabell Herlovsen. Norge hadde to avslutninger i stolpene i første omgang og kunne ha punktert kampen før pause, men Nederland overtok kommandoen etter sin redusering i det 31. minutt.

I annen omgang utviklet det seg til en ren forsvarskamp for de norske, som innbitt slo ring om ledelsen som utgjorde forskjellen mellom jubel og fortvilelse.

Nederland la det norske målet under massivt press, men klarte ikke å spille seg til mange virkelig store sjanser mot norske spillere som gang på gang ofret seg i duellene for å frede eget mål. Mot slutten bredte frustrasjonen seg hos gjestene, og Norge var da nærmere et tredje mål enn Nederland var utligningsmålet som ville gitt VM-billett.

På overtid var det skummelt da Vålerenga-spiller Sherida Spitse slo en frispark-frekkis på mål, men Ingrid Hjelmseth lot seg ikke lure.

Etter to tunge tap mot Nederland i fjor endte det med en svært etterlengtet seier som gjør at Martin Sjögrens lag er klart for VM-sluttspillet i Frankrike neste sommer. Europamestrene må ut i omspill mellom fire gruppetoere om Europas siste VM-billett.

Norge er fortsatt et suverent hjemmelag når det gjelder VM-kvalifisering, og i den 32. hjemmekampen kom den 31. seieren.

Drømmestart

Kampen kunne knapt startet bedre for de norske. Først vant de et hjørnespark etter fint samspill mellom Guro Reiten og Kristine Minde. Caroline Graham Hansen skrudde corneren mot lengste stolpe, der den ble møtt av kaptein Maren Mjelde. Hun sendte den tvers over målgården, og Engen banket den opp i nettaket.

Halvannet minutt senere, før nederlenderne fikk summet seg, doblet Herlovsen ledelsen. Hun duellerte med Dominique Bloodworth på et oppspill fra Lisa-Marie Utland, fikk ballen forbi stopperen og skjøt stolpe-inn.

Nederlenderne var tydelig rystet, og poenget de trengte for å bli VM-klare virket plutselig fjernt. Særlig ettersom Hjelmseth var tryggheten selv de gangene gjestene truet hennes mål.

I det 25. minutt var Norge millimeter fra 3-0. Utland vant et hjørnespark fra høyre og møtte selv Guro Reitens serve inne i feltet. Ballen traff innsiden av stolpen og spratt ut.

Kostbar glipp

En norsk forsvarsglipp etter en halvtime slapp Nederland inn i kampen. Mjelde burde ha stoppet Anouk Dekkers framspill, og Vivianne Miedema virket overrasket da ballen nådde henne i bakrom. Hun snublet den forbi Hjelmseth og slo den i tomt bur.

Rett etter holdt hun på å gjøre 2-2, men da svarte veterankeeperen med en flott beinparade.

Norge ga seg ikke, og marginene var mot igjen da Frida Maanums kjempeskudd i returrommet smalt i tverrliggeren.

Til sist var marginene med Norge da Hjelmseth med god hjelp fredet eget mål gjennom en annen omgang gjestene dominerte stort, og dermed endte kvelden som den startet, med norsk jubel foran et stort og entusiastisk publikum på Vålerengas arena øst i Oslo.

– Vi viser at vi fortsatt er så gode at vi skal til VM. Det betyr mye for gruppen som har jobbet hardt etter et mislykket EM. Det er veldig veldig deilig, sa Sjögren.

(©NTB)

Fakta om fotball-VM i 2019

Norge har for åttende gang av like mange mulige kvalifisert seg til VM-sluttspillet i fotball for kvinner. Slik avgjøres mesterskapet i Frankrike:

* Tid: 7. juni til 7. juli 2019.

* Åpningskampen (og flere andre kamper) spilles på Parc des Princes i Paris, semifinalene og finalen på Parc Olympique Lyonnais i Décines utenfor Lyon.

* Øvrige spillesteder: Grenoble, Le Havre, Montpellier, Nice, Reims, Rennes, Valenciennes.

* 24 nasjoner (9 fra Europa, 5 fra Asia, 3 fra Nord- og Mellom-Amerika og Karibia (Concacaf), 3 fra Afrika, 2 fra Sør-Amerika, 1 fra Oseania, pluss vinneren av interkontinentalt omspill mellom Sør-Amerika og Concacaf).

* Kvalifiserte lag, Europa: Frankrike (vertsland), England, Skottland, Norge, Sverige, Tyskland, Italia, Spania.

* Asia: Australia, Kina, Japan, Sør-Korea, Thailand.

* Sør-Amerika: Brasil, Chile.

* Klar for interkontinentalt omspill: Argentina.

* Øvrige lag ennå ikke klare.

* Trekning av sluttspillet: 8. desember i Paris.

Artikkeltags