Gå til sidens hovedinnhold

Litt usikker på om man skal si det stormer rundt Hurtigruten, eller om de har truffet et isfjell. Eventuelt gått på grunn. Rett vest går det i hvert fall

Artikkelen er over 1 år gammel

Ukeslutt Dette er et debattinnlegg. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.

Litt usikker på om man skal si det stormer rundt Hurtigruten, eller om de har truffet et isfjell. Eventuelt gått på grunn. Rett vest går det i hvert fall. Omdømmetapet er enormt. Det er vanskelig å se for seg at dette ikke ender med at noen må gå planken. Kjølhalt er de allerede. Håndteringen har vært en katastrofe. Først sørger man ikke for å teste mannskapet, så informerer man ikke når man selv blir informert om at det er bekreftet koronasmitte på en som var passasjer på MS Roald Amundsen nylig, sjokkerer helseministeren med å bryte avtaler med Folkehelseinstituttet, sender mistenkt koronasyke med taxi etter eget ønske med den risiko man dermed utsetter taxisjåførene for. For å nevne noe. Informasjon har blitt holdt tilbake, og ledelsen har blitt drevet fra skjær til skjær i media. Presset til stadig oftere å innrømme store feil. Til Hurtigrutens forsvar. De har nok trodd at de har hatt bedre kontroll enn de hadde. De så nok ikke for seg at over 50 besetningsmedlemmer og passasjerer skulle ha pådratt seg smitte. Sånn kan det tjene som en påminnelse også for oss. Det er vanskelig å ha kontroll på koronaviruset. For ikke å si umulig.

Åpne grenser og åpnere samfunn har ført til økende smitte flere steder. I Danmark er situasjonen såpass alarmerende, at Kåre Mølbak, faglig direktør i Statens Serum Institut, danskenes FHI, fraråder den såkalte fase fire i gjenåpningen av Danmark. Her skulle blant annet nattklubber, spillesteder og arrangementer med flere enn 500 personer til stede åpnes. Færøyene var helt koronafri og kunne som første fotballiga starte opp idretten igjen allerede tidlig i mai. Med folk på tribunen. Det gjorde rettighetene populære, og mange fikk seg plutselig et favorittlag i en av Europas svakeste ligaer. Mitt lag IF Fuglafjørdur ligger foreløpig på sjetteplass i Betri Deildin, for de som måtte lure på det. Denne uken meldte fotballjournalisten Tróndur Arge i avisen Sosialurin om 16 nye smittetilfeller i løpet av to dager.I Norge har antall nye registrerte covid-19-tilfeller per dag steget til et nivå vi ikke har sett siden slutten av april. Bergen er blant kommunene med en økende smittetrend. - Vi ser også at de fleste som får påvist smitte kommer fra utlandet. De har vært på reise eller er turister, og kommer fra både røde og grønne land, sier fungerende direktør i etat for helsetjenester Merethe Brattetaule til BA. Avdelingsdirektør Line Vold ved FHI sier dog at de fleste somhar fått smitte i utlandet, har fått det i «røde land». Flere land går fra «grønt» til «rødt» når reiserådene oppdateres. Selv om åpne grenser medvirker til økning, er det fortsatt slik at de fleste som blir smittet har blitt det innenfor egne grenser. Folkehelseinstittutet mener det er for tidlig å konkludere med om utviklingen i Norge er begynnelsen på en stigende trend for smittetallene, men økningen gjør dem bekymret for om denne trenden vil fortsette.

Det er altså ikke bare i Hurtigruten det brenner på dekk.

Vi har hatt en lang periode der vi har følt oss ganske trygge. Den plutselige frykten som la en klam hånd på oss i mars, slapp taket og holdt seg på en meters avstand. Nå kan den være på vei nærmere igjen.

Fordelen er at denne gangen er vi bedre forberedt. Vi vet hva som kan møte oss. Vi har trent på det. Og vi har mer kunnskap. Fortsatt er tallene på et håndterlig nivå. Det er vanskelig å se for seg en full nedstenging igjen. I hvert fall med det første. Dette er de varslede lokale utbruddene. De vi skal kunne takle. Håpet er at de er oppdaget så tidlig, og smittesporingen så bra, at de stoppes før det blir umulig. På tross av at ikke alle har bidratt med den informasjonen de burde. Dette er ikke en tid for å holde tilbake. Det er en tid for å være raske og åpne, og ta vel så mye hensyn til andre som en selv og eget selskap.

Foreløpig er det altså ingen grunn til panikk. Ingen grunn til å bli sinte på de som holder seg innenfor de rådene som gjelder, selv om det skulle inkludere en utenlandsreise som kanskje ikke var helt tvingende nødvendig. Ingen grunn til å moralisere. Vi står fortsatt i dette sammen. Det er den eneste veien gjennom bølgene og den tiltagende motvinden.

Et mer eller mindre nedstengt samfunn var aldri en mulig løsning over tid. FHI har varslet at vi må regne med at situasjonen kan vedvare i to-tre år. Optimistiske anslag om når vaksinen kan være klar, er nettopp det, kanskje like mye håp som realitet. Vi kan ikke leve som øyer så lenge. Vi er sosiale vesener som trenger kontakt, trenger å se hverandre. Vi må finne det giret verden kan gå videre i, uten at det samtidig går altfor fort.

Det gjelder å navigere etter fyrlyktene.

Kenneth J. Gabrielsen

Kommentarer til denne saken