Lucas Leander Klemetsen (15) fra Korgen er én av fire unge assistenter ved Kraft dansestudio, som holder til i sentrum av Mo i Rana.

Han danser breakdance og har vært en del av dansestudioet i seks år, siden han var ni år gammel.

– Jeg hadde en venn som ikke ville danse alene, så jeg ble med. Én uke senere sluttet han, men jeg fortsatte, forteller Klemetsen.

– Jeg syntes det var veldig artig og fikk mange nye venner, legger han til.

Ny assistent

Det skulle lønne seg på flere vis. 15-åringen stortrives fremdeles i dansen og har nå altså fått en ny, viktig rolle ved Kraft.

– Jeg ble spurt om jeg ville være assistent og tenkte det var helt supert. Da kan jeg danse flere ganger i uka. Jeg har ikke så stor plass hjemme til å danse på, sier han.

To dager i uka framover skal Klemetsen assistere en dansepedagog under breakdance for dansere som går i 2. til 7. klasse, og én dag i uka skal han assistere en Cool Kids-gruppe, som er forstadiet til breakdance, med dansere fra fire til fem år.

– Jeg prøver mitt beste og det er veldig lærerikt. Foreløpig er det vanskeligste å huske alle navnene, smiler 15-åringen, som begynte i jobben i forrige uke.

Varierte oppgaver

Som assistent skal 15-åringen blant annet bidra til å passe på at danserne har det bra og at de får til de forskjellige øvelsene.

– Det kan være alt fra å trøste noen som er lei seg, til å knyte sko og hente plaster om noen slår seg. Å ha assistenter sammen med oss er gull verdt. Det gjør at timene flyter godt, sier daglig leder Lise Eliassen (39) ved Kraft dansestudio.

Hun er storfornøyd med å ha fått Lucas med på laget som assistent.

– Vi ble kjent med Lucas da han var ni år gammel og har sett eksplosjonen av en utvikling han har hatt, både som danser og som menneske, sier den daglige lederen.

– Trygt og godt miljø

Hun beskriver 15-åringen som et godt forbilde og tror assistentrollen han har fått vil ha betydning både for dansestudioet og for de unge danserne.

– Spesielt for alle guttene som kommer hit, er det fint å ha en mannlig assistent å lære av og være med. Det gjør noe med gruppefølelsen, sier hun.

Siden oppstarten av Kraft har dansestudioet også hatt et inkluderende miljø for gutter, ifølge Eliassen. Av de 450 danserne ved studioet er omtrent 50 av dem gutter.

– Det er takket være alle guttene vi har her, som har vært med på å skape et trygt og godt miljø. Det er vi enormt stolte over, sier hun.