Får noen hjertestans, står det om minutter om en skal redde livet til vedkommende. Det vet daglig leder Andreas Aasvik ved VTA-bedriften Bra-Pro, som ligger tett inntil Kystriksveien gjennom Aldersundet.

– Vi har nå anskaffet oss en hjertestarter for å gjøre hverdagen på jobben tryggere for våre 16 ansatte. Samtidig er det bare for bygdefolket eller hyttefolket å komme til oss og hente den, om noen trenger dette apparatet, sier Aasvik.

I åpningstiden

Hjertestarteren er hengt opp inne i kantina ved bedriften og er i utgangspunktet tilgjengelig i bedriftens åpningstid.

– Skulle noe skje etter åpningstid, må folk bare ringe. Så vil jeg bidra til å få tak i den, sier den daglige lederen ved Bra-Pro.

Han forteller at folk ikke må nøle om å komme, hvis noen skulle få hjerteproblemer.

– Denne hjertestarteren er selvforklarende. Skulle noen ramle om, må man starte med hjertekompresjoner. Så må andre ringe etter hjelp og hente hjertestarteren, sier bedriftslederen.

Vil ha mange flere

Aasvik mener det i den langstrakte bygda Aldersundet burde vært langt flere hjertestartere enn det i dag er.

– Så vidt jeg vet har vi anskaffet den andre. Det er også en ved alderspaviljongen, sier han.

Aasvik oppfordrer alle bedrifter i området om å skaffe en slik og gi beskjed til lokalsamfunnet når den er anskaffet og klar til bruk.

– Jo flere hjertestartere vi har på Lurøy innland, jo flere innbyggere kan vi redde, sier Andreas Aasvik.

Han etterlyser spesielt en ved bygdas butikk.

– Vår hjertestarter er selvfølgelig registrert i hjertestarterregisteret, sånn at AMK-sentralen vet om den, sier sjefen ved Bra-Pro.