I Mai var det stor variasjon i nedbørsmengden i de ulike landsdelene. Temperaturene har imidlertid vært normale.

Nesten uten unntak var det maksimalt en grad varmere eller kaldere enn normalt, ifølge månedsrapporten til Meteorologisk institutt.

Mot slutten av måneden fikk imidlertid nordlige områder sjeldent høye temperaturer. I Tromsø var det 20 varmegrader tre dager på rad.

– I det store bildet har det vært normale middeltemperaturer. Men det meste av Nordland og Troms var enten svært eller ekstremt vått, sier klimaforsker Hanne Heiberg til Meteorologisk institutt.

Helgelandskysten fikk sin fjerde våteste mai siden 1901. 7 værstasjoner på Østlandet hadde sin aller tørreste mai noensinne.

Høljeregn

Vestland fikk 1,6 ganger så mye nedbør som normalt. Nordland fikk hele 1,75 ganger sin normal nedbørsmengde.

– Nedbøren har fordelt seg veldig ujevnt. Mens tørken har fortsatt på Østlandet, har det høljet ned i store deler av Nordland og Troms, sier Heiberg.

Værstasjonene som målte mest regn var Lurøy i Nordland (443,3 mm), Gullfjellet i Vestland (344,2 mm) og Brekke i Vestland (325,4 mm)

På Østlandet ble en nedbørsfattig mars og april etterfulgt av nok en tørr måned. Vestfold og Telemark fikk 55,1 prosent av normal nedbørsmengde, Viken 66,5 prosent og Innlandet 71 prosent.

Aller tørrest ble det målt ved Blanktjernmoen i Innlandet (8,4 mm), Dombås i Innlandet (10,4 mm) og Mjøndalen i Viken (11,5 mm).

Rekorder i nord og på Svalbard

Den laveste temperaturen i landet ble registrert 5. mai i Kautokeino. Da viste gradestokken -17,6 blå.

Også Svalbard fikk mildvær i utgangen av måneden. Dette førte til varmerekord på værstasjonen på Hornsund den 31. mai, med 9,1 grader. Samme måned satte værstasjonen kulderekord for mai, med -15,1 grader 3 mai.

(©NTB)