Malin Edvardsen kommer opprinnelig fra Senja og er nyansatt på biblioteket. Da hun fikk jobbtilbudet dro hun og samboeren rett til Rana. Hun har bachelor i litteratur og historie som hun senere har hun bygd på med bibliotekfag.

Hun har en stor interesse for språk og litteratur.

– Jeg leste mye i ung alder, det er vel der det startet, sier Edvardsen to måneder inn i ny jobb.

Hun har vært med å arrangere Samisk språkuke som pågår denne uken, med artisten Katarina Barruk som ett av høydepunktene. Katarina Barruk regnes som en av de mest spennende artistene for tiden innen det samiske musikkmiljøet i Norden. Hun skriver egne tekster på umesamisk og komponerer musikk i genrene som singer/songwriter, pop og rock. Hun har jobbet sammen med arrangør og produsent Frode Fjellheim, som for tiden er akjtuell med kappe Land hos Nordland teater, og er nå klar med debutalbumet Báruos.

Edvardsen satte stor pris på konserten.

– Jeg likte blandingen av joik og moderne elementer, sier Edvardsen.

Hun hadde hørt på artisten i forveien på Spotify, men dette var ellers ny musikk for henne.

Det var cirka 40 publikummere til stede på konserten der Barruk var akkompagnert med gitar og kontrabass. Katarina Barruk er vokst opp i nord-Sverige med både svensk og umesamisk språk, og for tiden er artisten basert i Oslo.

Umesamisk er på UNESCOs liste over utrydningstruede språk, men for tiden er det mange umesamer som tar tilbake språket sitt, og Barruk er en av stjerneskuddene som gjør dette. Blant annet imponerte hun under by:larm før hun tok turen til Mo i Rana.

– Det ble stemningsfullt fra starten av satt jeg med øynene klistret på henne. Jeg likte veldig godt overgangene mellom sangene hvor hun forklarte språket. Det ga en veldig fin kontekst, synes Edvardsen.

Barruk fløt inn og ut av nordnorsk, svensk og umesamisk mens hun fortalte om sin oppvekst og forhold til språket sitt. Ikke tilfeldig, ifølge artisten selv.

– Vi har jobbet lenge med albumet og at vi fikk komme hit til Måhvie, Mo i Rana, for å framføre en releasekonsert under umesamisk språkuke gjorde at jeg valgte å fortelle mye om mitt eget språk og hva et betyr for meg under konserten, sa Barruk til Rana Blad etter opptredenen.

Edvardsen viste også fram til en del av det hun har gjort i anledning bibliotekets arrangement. Den umesamiske ordboken fra 2018 er en av bøkene på utstilling, som hun har vært med å sette opp. Ordboken ble også nevnt av Barruk under konserten, en ordbok hun hadde kjær.

Bibliotekaren forteller at hun ikke visste mye om umesamisk på forhånd men at språkuken har gjort henne mer bevisst på den.

Katarina Barruks besøk inngå i en turné og hun skal også til Hemnes, Hattfjelldal og Bodø.

Samisk språkuke

Her er informasjon om noen av arrangementene under språkuka som er i Rana:

  • Mandag 24. oktober starter markeringen med Siri Gaski fra Nasjonalbiblioteket. Hun skal fortelle om arbeidet med Samisk bibliografi og kjennetrekk ved ulike samiske skriftspråk.
  • Tirsdag 25. oktober arrangeres et webinar om umesamisk språk og kultur, v/ Jørn Magnus Rivojen Langseth og Harald Horgen fra Hemnes Umesamiske forum. Webinaret publiseres på Fylkesbibliotekets Facebookside. Vi får også høre joik, blant annet skal fjellområdet Bleikingan ved enden av Akersvatnet i Rana/Hemnes joikes.
  • Onsdag 26. oktober inviteres det til nevnte releasekonsert med den umesamiske artisten Katarina Barruk med band, som gir ut nytt album denne høsten. Katarina kommer fra Storuman i Sverige, synger på sitt morsmål umesamisk. Umesamisk er på UNESCOs liste over utrydningstruede språk, men for tiden er det mange umesamer som tar tilbake språket sitt. Med musikken ønsker Barruk å invitere venner og publikummere inn i sitt univers, hvor umesamisk er normen og lever i beste velgående. Konserten foregår fysisk i Rana bibliotek og streames også live på fylkesbibliotekets facebookside. Katarina spilte på By:Larm for et par uker siden og har ifølge arrangøren fått rykte som en av Sábmies mest talentfulle artister. Medarrangører er Nordland fylkeskommune, Hemnes Umesamiske forum og Rana bibliotek.
  • Ukens markeringer avsluttes fredag 28. oktober med årets Havmannprisvinner, forfatter Irene Larsen, som vant prisen for sin bok "Der det gror skierri". Forfatteren vil snakke om hvordan hun bruker samisk språk og identitet i sitt forfatterskap.