[Nettavisen:] Flyselskapet la frem ferske tall for den streikepregede måneden. Det var en nedgang på 32 prosent passasjerer fra måneden før, og SAS-sjefen beklager til kundene i meldingen.

– Vi vil virkelig beklage til alle våre kunder som ble berørt av streiken som resulterte i forsinkelser og innstilte flyvninger. Vi er glade for at vi har kunnet gå tilbake til normal drift igjen, så vi kan fokusere på å få tilbake våre kunders tillitt, sier Anko van der Werff, administrerende direktør i SAS.

650.000 færre passasjerer

I juli var det 1,3 millioner passasjerer som fløy med selskapet. SAS fraktet til sammenligning 1,95 millioner passasjerer i juni.

Det er en nedgang på 650.000 passasjerer.

SAS sammenligner tallene med fjoråret, som var et år preget av reiserestriksjoner og krise for luftfarten. I forhold til disse tallene var det en økning på 23 prosent.

På målet over hvor punktlige selskapet er, altså hvor mange flyvninger som tar av innen 15 min etter planlagt tid, hadde SAS en punktlighet på 57 prosent.

Gjeld

Flyselskapet har en samlet gjeld på over 58 milliarder svenske kroner, nesten 56 milliarder norske kroner, mens likviditeten er på under 8 milliarder.

I forbindelse med SAS' begjæring om konkursbeskyttelse i USA publiserte selskapet informasjon dets om økonomi, som også skal sendes til konkursretten i USA.

Selskapet vil legge frem tall for tredje kvartal den 26. august.

SAS kunngjorde i begynnelsen av juli at de innleder en domstolsprosess i USA for å søke om konkursbeskyttelse, en såkalt chapter 11-begjæring.

SAS har gjeld på over 55 milliarder kroner

Widerøe tjente på SAS-streiken

Widerøe skrev onsdag de at SAS-streiken førte til mellom 15 og 20 millioner kroner ekstra i kassen.

Det var totalt 51.000 Widerøe-passasjerer som trengte bistand gjennom konflikten. Widerøes anbudsruter ble negativt påvirket, men det ble trukket opp av andre ruter som er i konkurranse med SAS.

Til tross for en økning på 40 prosent, skrev flyselskapet at juni-tallene var svakere enn forventet. Inntektene fikk en svikt på mellom 20 og 30 millioner kroner som en følge av konflikten mellom Norsk Flytekniker Organisasjon (NFO) og NHO.

Også Flyr har lagt frem sine trafikktall, som var rekordhøye. Norwegian hadde det høyeste antallet passasjerer som valgte å fly med dem siden før pandemien.

Widerøe tjente stort på SAS-streiken

Potensiell ny streik

Ved midnatt fredag vil avstemningen om forslaget til avtalen mellom pilotene og SAS være klar. Neste uke vil resultatet bli offentliggjort.

Dersom pilotforeningene stemmer nei, kan 402 piloter igjen tas ut i streik. Foreningene i Norge, Sverige og Danmark må alle stemme ja for at forslaget skal gå gjennom.

– De fire pilotforeningene har startet litt ulikt, men de er blitt enige om at resultatet for alle fire skal være klart samme dato. Det blir midnatt natt til 5. august, slik at resultatet blir klart til 6. august, opplyste Trygve Bergsland i Parat til NTB.

Etter 15 dager med streik ble SAS og pilotforeningene enige om en avtale natt til tirsdag 19. juli. Nå er det opp til pilotforeningene å avgjøre om de godtar den.

Selv om SAS og pilotenes forhandlingsledere ble enige om en avtale, er det på ingen måte en garanti for at konflikten er over.

Ole Knutsen i Norske SAS-flygeres forening bekrefter til Nettavisen at det samme antallet piloter i Norge igjen kan tas ut i streik.

– For Sverige og Danmark er det litt andre regler som gjelder.