[Nettavisen:] Klokken 8 fredag publiserer Statistisk sentralbyrå prisveksten for mai. Denne prisveksten er for tiden altfor høy. Økonomien må kjøles ned, da må renten opp.

Hvor mye renten må settes opp fremover, er det store spørsmålet. Det første svaret fra Norges Bank får vi 22. juni.

– Ingen månedstall er avgjørende for renten. Men vi tror Norges Bank har for lavt anslag for prisveksten i mai. Får vi rett, understreker det veldig tydelig at jobben Norges Bank har foran seg er større enn antatt.

– I tillegg har vi en mye svakere krone som før eller senere tyter ut i høyere importpriser. Lønnsveksten er høyere enn det Norges Bank har lagt til grunn. Inflasjonstallet fredag kan bli spikeren i kista for at renten skal betydelig opp, sier sjeføkonom Kjetil Olsen i Nordea Markets til Nettavisen.

Ekspert advarer om 6 prosent boliglånsrente

Tre renteøkninger til

Norges Bank setter opp renten for å få ned prisveksten ned mot det langsiktige målet på 2 prosent. Da snakker vi om den underliggende prisveksten. Den tar ikke hensyn til de svært svingende energiprisene og avgiftsendringer.

Nordea Markets har hittil spådd at Norges Bank hever styringsrenten fra dagens nivå på 3,25 prosent til 4 prosent og stopper der. Boliglånsrentene ligger normalt 1,25-1,50 prosentpoeng over denne renten.

– Men behøver 4 prosent fra Norges Bank å være toppen?

– Nei, usikkerheten går begge veier. Vi kan ikke utelukke 4,25 prosent. Sentralbankene i land som Canada og Australia satte opp renten til henholdsvis 4,75 prosent og 4,10 prosent. Dette er land Norge kan sammenlikne seg med. Norge er blitt et ordentlig lavrenteland, svarer Olsen.

Norges Bank venter en total prisvekst på 5,4 prosent fra mai 2022 til 2023. For den underliggende prisveksten er spådommen 6,0 prosent. Det er trolig for lavt. Nordea spår hele 6,5 prosent, Handelsbanken noe lavere.

Betale ned ekstra på boliglånet eller ikke? Dette sier ekspertene

Ganske grov bom

– Vi ser at estimatene spriker ganske mye. Ifølge nyhetsbyrået Bloomberg ligger de mellom 6,1 og 6,5 prosent. Skulle veksten havne i nedre del av dette intervallet, har Norges Bank truffet godt. Men hvis den blir som vi og de fleste tror eller enda høyere, blir det igjen en ganske grov bom for Norges Bank.

– Jeg har mine tvil, vi venter jo 6,3 prosent, uttalte sjeføkonom Marius Gonsholt Hov i Handelsbanken Capital Markets til Nettavisen tidligere denne uken.

Det er ikke noe nytt at Norges Bank bommer. Gjennom nesten hele 2022 hadde for lave anslag for prisveksten. Senest for en måned siden var anslaget for den totale prisveksten altfor lavt. Norges Bank er derfor på etterskudd med å heve rentene.

Handelsbanken mener fredagens tall kan bli avgjørende for om Norges Bank justerer opp renteprognosen om to uker.

Advarer mot boligfelle: – Det er penger som bare flyr ut

God mulighet for 4 prosent

– Som alle nå vet, er det en god mulighet for at renten heller stiger helt til 4 prosent. Sannsynligheten for det øker ytterligere dersom inflasjonstallene fredag overrasker ved å være høyere, sier Hov til Nettavisen.

Økningen i matvareprisene kan bli helt avgjørende. Senior makroøkonom Kyrre Aamdal i DNB Markets sier de venter en økning i matprisene i mai fra 0,5-1 prosent.

– Forskjellen vil avgjøre om vi kommer ut med 6,3 eller 6,4 prosent i den underliggende prisveksten, sier Aamdal.

Nær rekord for matprisene

Matvareprisene stiger normalt ikke mye i mai. Siden 2003 er den gjennomsnittlige økningen på 0,5 prosent. Rekorden er fra 2017 med en økning på hele 2,9 prosent. Den rekorden kom etter et klart fall i april.

Årsveksten så langt på matvarer ble satt i oktober i fjor med 13,1 prosent.

– Vi venter en årsvekst i matvareprisene på 12 prosent i mai. Det er nær rekorden fra oktober i fjor på 13 prosent. Anslaget innebærer at årsveksten i matvareprisene skal opp 1,5 prosentpoeng fra april, sier Hov.

Nordmenn kaster seg over «superfond»: Økt med 40 prosent i år