Mattilsynet har båndlagt hestehold i Viken, Trøndelag, Nordland og Troms og Finnmark etter påvisning av kverke. Mattilsynet oppfordrer alle hesteeiere i berørte områder til å begrense kontakt med andre hester og staller. Det skriver Mattilsynet på sin hjemmeside.

I begynnelsen av juni ble det påvist kverke på en hest importert fra Irland. Hesten kom til Norge sammen med to andre hester i begynnelsen av mai, og disse ble oppstallet i isolat i ca. 3 uker før de ble transportert videre til endelig bestemmelsessted.

Det har oppstått sykdom hos flere hester koblet til dette sykdomstilfellet. Mattilsynet har båndlagt hesteholdene med syke hester. Kontakter til syke hester er sporet opp og vurdert.

Hestehold hvor det finnes risiko for smitte er båndlagt. Staller og gårder som er båndlagt får ikke lov til å flytte hester inn eller ut av stedet. Utstyr får heller ikke tas ut av hesteholdet.

Tok med seg smittebærer

Dyretransport Nord som kjører hester til og fra Nord-Norge og Sør-Norge med en og to ukers intervall, opplyser på sin facebookside at de for en måned siden hadde med seg en hest fra Oslo til Tjeldsund.

– Den kom fra utlandet og hadde stått 21 dager i karantene i Oslo. Hesten var frisk og er fremdeles frisk, men den var smittebærer av kverke som ble oppdaget på en annen hest fra karantenestallen like etter. Denne hesten smittet en hest på nabostaten til Skånland stall. I tillegg ble vår egen åring som sto sammen med denne smittet. Den ble satt av i Gausvik og er under behandling. Hesten står i isolat der den har en person som medisinerer og forer. Åringen har ikke vært hjemme hos oss, og blir værende der den er til sen høst. Når det gjelder videre drift, er det ikke noe å bekymre seg for. Mattilsynet har gitt klarsignal. Bilen var allerede vasket og desinfisert før vi visste noe. Vi tok en ekstra runde for å være 100 prosent sikker.

Venter på flere prøvesvar

Mattilsynet opphever ikke båndleggingen før de vurderer at smittefaren er over, og eventuelle syke hester har vært friske i fire uker.

Det er foreløpig påvist kverke i hestehold i Tjeldsund, Kvæfjord og Trøgstad, og prøver fra flere hester med symptomer er under analyse.

– Vi oppfordrer alle hesteeiere i berørte områder til å begrense kontakt med andre hester og staller. Dersom du skal flytte hesten din kan det være fornuftig å ta en prat med dem du skal flytte hesten til på forhånd, i tilfelle de ønsker å ta forholdsregler. Som hesteeier kan du selv redusere smittefaren ved å være nøye med håndvask, begrense antall personer som har tilgang til hesten din og ikke flytte hesten til staller med dårlig smitteforebyggende tiltak eller renhold, skriver Mattilsynet.

Kverke kan være alvorlig for enkelte hester og spres ved kontaktsmitte. Det er en akutt og smittsom bakterieinfeksjon i luftveiene hos dyr av hesteslekten. Typiske symptomer er hovne lymfeknuter i hode- og halsregionen, utflod fra nesen, hoste og feber. Kverke er ikke farlig for mennesker.