Gå til sidens hovedinnhold

259 produkter kontrollert: – Vi forventet en bedring, men nei

Artikkelen er over 5 år gammel

- Kan være helseskadelig.

[NORDLYS] For tredje år på rad har Mattilsynet gjennomført en kampanje på merking av mat, og denne gangen var det kjøttprodukter som ble kontrollert. Resultatet var dårlig.

- Vi forventet en bedring, men nei, sier kampanjeleder Ingvild Tømmerberg Sletta.

Mattilsynet sjekket 259 kjøttprodukter over hele landet, og fant feil og mangler i merkinga hos 168 av dem. Flest avvik ble funnet i varmebehandlede kjøttprodukter, som pølser og pålegg.

- Flest avvik fant vi på merking av allergener, tilsetningsstoffer og mengdeangivelse av ingredienser. Det er nedslående at vi fortsatt finner såpass mange avvik, sier Sletta til Nordlys.

- Hvor alvorlig er dette?

Vi har stolt på at det var rett merket. Så der fikk vi en aha-opplevelse

Daglig leder Tore Nordahl i Dyrøymat AS

- Feil merking av allergener kan i verste fall gi helseskade, sier hun.

Undersøkelsen spesifiserer imidlertid ikke alvorlighetsgraden av feilene, bare at antall feil er stort. Noen feil kan skyldes nye og strengere regler som næringa ikke har fått med seg ennå.

- Vi fikk en aha-opplevelse

Mattilsynet har sjekket produkter hos over 20 virksomheter i Nord-Norge i denne undersøkelsen, og fant like mye feil her som i resten av landet. I Dyrøymat sitt utsalg ble tre produkter sjekket: Hverdagsskinke, storfekarbonader og røkt kjøttpølse uten skinn. Alle tre hadde feil i merkinga, og på pølsene var det feil både når det gjaldt allergener, tilsetningsstoffer og mengde av ingredienser.

- Vi har stolt på at det var rett merket. Så der fikk vi en aha-opplevelse, sier daglig leder Tore Nordahl i Dyrøymat AS.

Han sier de aktuelle varene kjøpes inn fra andre produsenter/underleverandører, og selges videre i Dyrøymat sitt utsalg. 

- Vi har allerede tatt opp dette med produsentene etter at vi ble kjent med Mattilsynets funn. Det er vårt ansvar at merkinga er riktig på det vi selger, men her må vi hjelpe hverandre for å få alt med, sier han.

- Hva synes du om at Mattilsynet fokuserer så sterkt på dette?

- Det er bare positivt.

Totalt sett fant Mattilsynet avvik i tre av fire virksomheter.

 

Tror ikke det er bevisst juks

Mattilsynet vil nå følge opp resultatene og gå i dialog med næringa.

- Hvorfor er det så mye feil?

- Ja, det må nesten næringa selv svare på. Det er ikke første gang vi ser det, sier Sletta i Mattilsynet.

- Er det noe å tjene på feil merking?

- Vi har ikke inntrykk av at bransjen jukser, men at de ikke prioriterer matmerking høyt nok.  Merking er et av forbrukers viktigste verktøy for å kunne vite hva de velger å kjøpe, sier Sletta.

I rapportens konklusjon heter det at: «Mattilsynet er skuffet over at bransjen ikke har tatt lærdom av de siste års kampanjer og sørget for bedre rutiner for å sikre at merkingen gir korrekt informasjon til forbruker. Kjøttbransjen må bli mer skjerpet i arbeidet med å sikre korrekt merking av kjøtt og kjøttprodukter.»

 

Kommentarer til denne saken