MBA Entreprenør er den mestvinnende bedriften i NNM for lærlinger, og nå er Ole-Jørgen i finalen: - De er i en særklasse

BETONG: Ole-Jørgen Jaunsen Breen representerer Nordland som fylkesvinner i betongfaget.

BETONG: Ole-Jørgen Jaunsen Breen representerer Nordland som fylkesvinner i betongfaget. Foto:

Artikkelen er over 1 år gammel
DEL

NNM i byggfag arrangeres for tiende gang idet Nordnorsk bygg- og anleggsmesse går av stabelen i Tromsø 14. – 16. juni. Finaleheatet er klart – etter ekstraomganger, skriver NESO i en pressemelding.

Hvert år siden 2009 har NESO (Nordnorske Entreprenører Serviceorganisasjon) arrangert nordnorsk mesterskap for lærlinger i byggfagene tømring og betong. De tre nordligste fylkene har én kandidat i finalen i tømrerfaget og én i betongfaget. Det kåres nordnorsk mester i hvert av de to fagene. Finaleplassene tildeles dem som er fylkesvinnere etter å ha oppnådd høyest poengsum i en teoretisk konkurranse.

For Nordland

Kampen om finaleplassene i det nordnorske mesterskapet ser ut til å bli hardere og hardere, år for år.

– I fjor var det rekordmange deltakere i den innledende konkurransen. I år måtte det ekstraomganger til for å kåre finalistene i Nordland. Fire lærlinger kom ut med samme poengsum – det har aldri skjedd tidligere, sier seniorrådgiver og ansvarlig for NNM, Remi Hanssen i NESO.

Etter ekstra spørsmålsrunder ble det klart at Joakim Johansen, lærling hos Hadsel Bygg og Vedlikehold, representerer Nordland i tømrerfaget. Den mestvinnende bedriften i NNM-historien, MBA Entreprenør i Mo i Rana, er representert med én finalist også i år: Ole-Jørgen Jaunsen Breen trakk det lengste strået i betongfaget. Når han ser fem år frem i tiden håper han å fortsette i bedriften.

- Det er et godt arbeidsmiljø og det gjør det lett å trives som lærling. Når jeg ser fem år frem i tiden har jeg forhåpentligvis tatt fagbrev i både betongfaget og tømrerfaget og at jeg fortsatt jobber i MBA, sier han i et intervju med NESO.

MBA Entreprenør i Mo i Rana er i en særklasse som den mestvinnende gjennom ti år med nordnorsk mesterskap i byggfag. I fjor tok Lars Halvor Grønfjell hjem den sjette NNM-tittelen til Rana-bedriften. Det betyr at det kun er tre år hvor det nordnorske mesterskapet er blitt avholdt uten en vinner fra MBA i ett av fagene.  

MBA Entreprenør har hatt vinneren i ett av fagene de to siste årene. Fire av de foregående seirene til MBA Entreprenør kom i en sammenhengende seiersrekke fra 2012-2015.

Under NESOs årsmøte i fjor ble MBA Entreprenør tildelt NESO-prisen for sitt systematiske arbeid med å sikre rekruttering til byggebransjen.

– Det er hard konkurranse om å få lærlingekontrakt hos MBA, og det er ei forutsetning at lærlingene er villige til å stille i NNM. Slik sikrer bedriften seg de beste hendene og hodene, het det fra juryen under utdelingen. MBA-sjef Trond Harry Hansen mottok prisen under årsmøtet som i fjor ble avholdt i Narvik. står det i pressemeldingen fra NESO.

Gjennomføringen av finalen

Lærlingene får utlevert en praktisk oppgave, nødvendig verktøy og materialer på starten av finaledag én. Arbeidene med å løse oppgaven følges og bedømmes av en fagdommer i hvert av fagene. Poengene fra den praktiske oppgaven tas med inn i den teoretiske delen.

– Erfaringene viser at ingenting trenger være avgjort etter den praktiske delen. For to år siden var alle de tre finalistene i tømrerfaget i ledelsen i løpet av den avgjørende teori-utspørringen, forteller Remi Hanssen.

Han gjennomfører selv den teoretiske delen. Lærlingene gir sine besvarelser med publikum til stede.

– Årets finalister vil oppleve en ekstra liten «twist». Vanligvis gjennomføres den avgjørende, teoretiske utspørringen av finalistene samme dag som den praktiske delen. Som følge av at finalen kjøres som en del av NNBA-arrangementet, må finalistene «sove på» den praktiske delen, før avgjørelsen faller neste dag, sier seniorrådgiver og ansvarlig for NNM i NESO, Remi Hanssen

Tidligere vinnere:

2010

Tømrerfaget: Torfinn Motrøen, Storegga Entreprenør AS, Bardufoss

Betongfaget: Simon Aronsen, Sortland Entreprenør AS, Sortland

2011

Tømrerfaget: Svein Svendsen, Byggmester Geir Svendsen AS, Alta

Betongfaget: Remi Jakobsen, Sortland Entreprenør AS, Sortland

2012

Tømrerfaget: Erlend Angelsen, Stokvik & Nøren AS, Svolvær

Betongfaget: Kim Arne Kristiansen, MBA Entreprenør AS, Mo i Rana

2013

Tømrerfaget: Magnus Nøren, lærling hos Stokvik & Nøren AS, Svolvær

Betongfaget: Marte Solli, MBA Entreprenør AS, Mo i Rana

2014

Tømrerfaget: Marius Høgås, MBA Entreprenør AS, Mo i Rana

Betongfaget: Ole Johan Amundsen, MBA Entreprenør AS, Mo i Rana

2015

Tømrerfaget: Werner Hansen, PEAB Bjørn Bygg AS, Tromsø

Betongfaget: Sindre Jakobsen, MBA Entreprenør AS, Mo i Rana

2016

Tømrerfaget: Paul Haldorsen, Recover Nordic AS, Kirkenes

Betongfaget: Øystein Moen, Consto AS, Tromsø

2017

Tømrerfaget: Fredrik Grongstad, MBA Entreprenør AS, Mo i Rana

Betongfaget: Ole Hallvard Johansen, Entreprenørcompaniet Nord AS, Tromsø

2018

Tømrerfaget: Andreas Pedersen, Narvik Bygg, Narvik

Betongfaget: Lars Halvor Grønfjell, MBA Entreprenør AS, Mo i Rana

Artikkeltags

Kommentarer til denne saken