Gå til sidens hovedinnhold

Med alle de beste lokalt på samme lag er opprykk det eneste som bør gjelde. Men altfor mange har underprestert

Artikkelen er over 1 år gammel

Rana FKs første vårsesong: Resultatene rocker, men det har også vært mye slowfox, skriver sportsleder Trond Isaksen i kommentaren.

Kommentar Dette er et debattinnlegg. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.

Rana Fotballklubb har lagt bak seg sin første vårsesong på seniornivå. Resultatet er etter boka og ambisjonsnivået – både A- og B-laget topper sine avdelinger i 4. og 5. divisjon.

Nyansatt trener Tore Arne Jakobsen gikk tidlig ut og lovet rock'n roll-fotball – forstått som masse trøkk og fengende fotball.

Så langt har det vært iblandet litt for mye slowfox og dårlig rytme.

Likevel har altså A-laget tatt et solid grep i HeSa-serien og fått et forsprang det nesten skal være umulig å spolere. Dermed ligger det an til kvalifisering til 3. divisjon til høsten, et nytt opplegg fra og med denne sesongen. Hadde laget startet i fjor, samtidig som de yngste lagene i Rana FK hadde sin seriedebut, hadde det ligget an til 3. divisjon i år.

Må spille kvalik

Nå skal HeSa-vinneren altså møte vinneren av Hålogalands-serien i 4. divisjon. Det er et hinder som kan bli adskillig verre. Men misser Rana FK i de to kampene, får de enda en sjanse – mot taperen av kvaliken i Troms og Finnmark, en kamp som skal spilles på nøytral bane.

 

Da jeg så laget i den første offisielle kampen i Fauskehallen i vinter, mot et ungt juniorlag fra Bodø/Glimt, ble jeg storimponert. Det var ei samhandling jeg sjelden har sett, gode individuelle prestasjoner og det oste entusiasme av alt og alle. Det rocket, faktisk.

Bare tidvis har vi sett noe av dette i serie- og cupspillet.

Og det er det som bekymrer. Bak resultatene er det ikke bare gode prestasjoner. HeSa-serien 2019 bør egentlig ikke være noen målestokk for et hardtsatsende Rana FK. Her er masse folk med 3. divisjonserfaring og høyere. Med alle de beste lokalt på samme lag er opprykk det eneste som bør gjelde. Men altfor mange har underprestert.

Må ha nye inn

Samtidig får klubben nå erfare det som har vært Rana-fotballens akilleshæl i mange, mange år – kontinuiteten. Eller manglende sådan. Når høstsesongen ruller i gang er et knippe spillere borte. Det betyr at nye må inn. I Rana FKs tilfelle blir det som for Mo IL og Stålkam før – med noen unntak, å rekruttere yngre spillere lokalt. Mo IL hentet knapt noen de siste 10 sesongene, da de med unntak av fjorårsesongen, var Ranas beste lag.

Les også

Første poengtap kom med Rataskankan på tribunen: – Vi skal skape et miljø der vi møtes både før og etter kampene

 

Det kan gå i 4. divisjon, men ved et eventuelt opprykk blir det verre. Det har vi sett i praksis så mange ganger før. Dagens Rana FK-lag overlever neppe 3. divisjon mer enn en sesong dersom ikke laget tar store skritt nivåmessig, beholder alle spillerne eller får inn nye som fyller hullene. Og da snakker vi om spillere med erfaring på et høyere nivå og som kan gi laget en ny dimensjon. Signeringen av den latviske keeperen Jevgenis Sozonovs i vinter er et eksempel på nettopp dette.

Rana FK bør være godt rustet til å utvikle laget med den femårige avtalen de har med næringslivet. Men det betyr ikke at det bare er å løpe å kjøpe – eller at spillere på Helgeland strømmer til klubben for å være med på eventyret. Den kampen blir tøff og er langt på nær garantert uttelling.

Vil ta tid

Summa summarum har Rana FK lagt et godt grunnlag for seniorfotballen, men det er fortsettelsen som avgjør hvor bra byggverket skal bli. Det er ingen enkel sak å bygge en ny klubb, verken på eller utenfor banen. Det er mye som skal harmonere og mange som skal gå i takt.

Det må alle ha respekt for.

Men håpet lever både for ei mer rocka fotballframtid der slowfoxen erstattes med quickstep.

Trond Isaksen, sportsleder

Les også

Her sitter mannen som skal løse Rana FKs stopperproblem

Les også

Rana FK vil ha pensjonister med på laget, men bare en gang i måneden

Les også

Ståle blir ikke skremt av at flere forlater Rana FK, og tror opprykk vil bremse avgangene: – Dette er noe vi må leve med

 

Kommentarer til denne saken