Stiller opp for å sjekke føflekken din

Avdelingsleder Elin R. Grønvik og spesialsykepleierne Ellen Marie Parnas og Bodil Åsvang oppfordrer folk til å benytte seg av tilbudet om hudsjekk.

Avdelingsleder Elin R. Grønvik og spesialsykepleierne Ellen Marie Parnas og Bodil Åsvang oppfordrer folk til å benytte seg av tilbudet om hudsjekk.

Artikkelen er over 5 år gammel

Snart kan du sjekke dine føflekker - uten henvisning fra fastlege.

DEL

Nordmenn ligger helt i verdenstoppen i føflekkreft. 327 nordmenn døde av føflekkreft (malignt melanom) i 2013. Den 6. mai gjennomføres det en nasjonal hudsjekkdag, og personalet ved hudpoliklinikken i Helgelandssykehuset Mosjøen stiller opp for dem som ønsker å få sjekket føflekkene sine.

Hudsjekkdagen skjer i forbindelse med Euromelanoma 2015, en europeisk aksjon hvor formålet er å sette søkelyset på hvordan hudkreft kan forebygges og oppdages tidlig.

Timebestilling

- 6. mai kan du komme til oss uten først å ha vært til fastlegen, men du må likevel bestille time. Det gjør du enkelt ved å ringe Kreftforeningen på telefon 800 57 338 eller via chat på kreftforeningen.no. Timebestilling kan skje fram til 24. april. Vi tar imot pasienter helt til lista er full, så nøl ikke hvis du har en føflekk som virker mistenkelig, oppfordrer Elin R. Grønvik, avdelingsleder for kirurgisk dagenhet i en pressemelding.

Sykehusets to hudleger vil gjennomføre en undersøkelse av hele huden, og ved mistanke om føflekkreft blir føflekken fjernet samme dag.

Hvem er mest utsatt?

Føflekkreft kan oppstå hvor som helst på kroppen, i nye så vel som gamle føflekker. Mennesker med lys hus som lett blir solbrent er særlig utsatt, det samme er de som har brukt mye solarium, tilbringer mye tid i solen, har mange føflekker (over 50) eller har familiemedlemmer som har hatt føflekkreft.

- Tidlig behandling øker sjansen for helbredelse. Særlig menn over 50 år kommer ofte for sent til legen, og det kan gi fatale følger. Vær oppmerksom på føflekker som vokser eller endrer form, endrer farge, spesielt til svart, klør eller blør eller danner sår som ikke vil gro. Vi håper mange vil benytte seg av muligheten til å få tatt en hudsjekk. Samtidig oppfordrer vi folk til å ta vare på huden i sola, og sjekke føflekkene sine regelmessig, sier Grønvik.

Artikkeltags