Året rundt på to hjul

ÅRET RUNDT:  Jeg er mye mer våken og klar for dagen når jeg har syklet til jobb, sier Jan Birger Solheim som transporterer seg selv på jobb, sommer som vinter. Foto: Anita Hartviksen Ravn

ÅRET RUNDT: Jeg er mye mer våken og klar for dagen når jeg har syklet til jobb, sier Jan Birger Solheim som transporterer seg selv på jobb, sommer som vinter. Foto: Anita Hartviksen Ravn

Av
Artikkelen er over 5 år gammel

- Du trenger ikke dyrt utstyr for å sykle til og fra jobb. Det viktigste er vinterdekk, lys og refleks, konstaterer Jan Birger Solheim.

DEL

Han bor i Åga, jobber på Langmoheia og sykler på jobb hele året.

- Jeg sykler på jobb gjennomsnittlig fire dager i uka. De nettene det har snødd mye og de ikke har rukket å brøyte, hvis det pøsregner eller det er veldig kaldt, tar jeg bilen, sier Jan Birger Solheim.

Å sykle til og fra jobb, utgjør cirka 40 minutters sykkeltur per dag for Solheim.

Takler livet bedre

- Det gjør meg våken, mer klar for arbeidsdagen. Og jeg holder meg i form. Er man det, takler man både fysiske og psykiske utfordringer bedre. Og er sjeldnere syk. Det er slik jeg vil ha det. Og så er jo sykling en lidenskap, da, sier 60-åringen og drar av seg jakka.

Han byr på pulverkaffe og søte havrekjeks i den hjemlige brakka ved Stjerneblokkene på Mo, der han har ansvar for vaktmestertjenestene. Jan Birger har heldigvis ingen kontorjobb.

- Jeg sykler rolig om morgenen. Men om jeg blir svett, gjør det ingenting. Jeg tilbringer dagen her i arbeidsklær, jeg har en fysisk jobb. Hadde jeg jobbet på kontor, ville jeg selvsagt prioritert å dusje.

Svært begeistret

Det er nevnt at han er over gjennomsnittet glad i sykling. Solheim kan finne på å kaste seg på setet og tråkke Plurdalsrunden for eksempel, etter jobb.

- Det blir en fire-fem mil og da er trening og hastighet målet.

Jan Birger Solheim har vært konkurransesyklist i Trøndelag i hele sitt voksne liv, men for ikke lenge side konverterte han til Rana Sykkelklubb, der han deltar i alle rittene. Og sykler like gjerne utenlands som her hjemme. Ofte sammen med kona Berit Bakkan. Han har vært på pallen i NM for veteraner fire ganger. En gang var han helt øverst.

- Det er lenge siden, men jeg tok gull en gang. Men man kan ikke hvile på gamle laurbær, smiler han.

Billig treningsform

Jan Birger anbefaler å ta sykkelen fatt til og fra jobb, også for dem som ikke er supersyklere.

- Man trenger litt bedre sykkelferdigheter om vinteren. Men man får også mer ut av syklinga fordi man må jobbe mer teknisk, når det er sporete for eksempel.

- Må man ha dyrt utstyr?

- For å sykle til og fra jobb noen kilometer hver vei, klarer man seg like godt med den aller billigste sykkelen. Men man må holde den i stand da. Og så må man kle seg godt. Ha på undertøy som transporterer fuktigheten vekk fra kroppen, men heller ikke kle på seg for mye. Ha heller med deg en ekstra jakke i sekken, smiler sykkelentusiasten.

Artikkeltags