Det ble ingen løsning i SAS-streiken torsdag, men meklingen fortsetter fredag. Det er grunnlag for å fortsette forhandlingene, mener Riksmekleren.

Meklingen mellom pilotene og SAS ble avsluttet like før klokken 1 natt til fredag. Da hadde meklingen pågått siden klokken 9 torsdag formiddag. Fredag skal partene møtes klokken 10.

Riksmekler Mats Wilhelm Ruland sier til NRK at meklingen er veldig komplisert.

– Det er en totalitet som må løses, og den er ikke løst. Det er en rekke spørsmål som må løses, sier Ruland.

Han presiserer likevel at partene er nærmere hverandre enn noen gang før.

– Det har vært bevegelser i dag, sier han.

– Stor avstand

Han legger likevel ikke skjul på at han skulle ønske det var mye bedre tempo i meklingen.

– Jeg har nok ikke vært borti en mekling som har tatt så lang tid som dette, og det har nok vært et ønske fra alle meklerne om at det skulle være kommet til enighet nå. Partene har brukt godt med tid, sier Ruland.

Samtidig sier SAS' forhandlingsleder Marianne Hernæs at det har gått litt fram og tilbake i løpet av torsdag og at det er stor avstand.

– Nå er vi vel litt mer tilbake, sa Hernæs da hun kom ut fra forhandlingene natt til fredag.

– Det er komplekse spørsmål. Det er vanskelig å finne enighet om viktige punkter for begge parter, sa hun til TT.

Svært komplisert

– Vi var slitne, vi var trøtte og derfor kom vi fram til at det beste er å gå hjem og få litt søvn, la hun til.

Tidligere på kvelden torsdag beskrev forhandlerne meklingen som «svært komplisert».

– Jag har hatt mekleroppdrag i nesten 30 år. Det har aldri vært noen mekling eller forhandling som har vært så komplisert, med så veldig mange spørsmål, sa den svenske mekleren Claes Stråth.

Konflikten hos SAS spenner over tre land med ulike regler og forutsetninger. Dessuten er fire ulike fagforbund involvert.

– Meklingen har pågått i fire og en halv uke, også det er rekord, poengterte Stråth.

Må hvile

– Vi er ikke i mål, så vi fortsetter i morgen, sa leder Roger Klokset i Norske SAS-flygernes forening til Dagens Næringsliv.

– Vi er trøtte og slitne, men vi gir oss ikke. Det kommer til et punkt hvor det ikke er noe vits å fortsette videre, fordi det er gått så lang tid. Det er mer hensiktsmessig å få litt hvile, og fortsette i morgen.

900 piloter i SAS har streiket i ti dager. Det har kostet selskapet inntil 1,3 milliarder svenske kroner, eller 1,26 milliarder norske kroner. Over 2.550 flygninger har blitt innstilt, noe som har påvirket over 270.000 passasjerer, opplyser SAS.