– Jazz er som oliven og kaffe for barn: du får som regel ikke smaken på det før du blir voksen.

Det mener den prisvinnende jazzsangeren Melanie Scholtz som har tatt turen fra storbyen New York til småbygda Hemnesberget. Hun er en av flere artister som skal fremføre under Hemnesjazz i helga.

– Beklager om jeg er trøtt, men jeg har reist 24 timer for å komme meg hit, forteller Melanie mens hun ler.

Rana Blad møtte henne og årets festivalartist, Shannon Mowday, sent torsdag kveld i øvingslokalene. Der jobbet musikerne hardt for å treffe de riktige notene og tonene før fredagens show.

– Bare tre minutter til, lød det fra Mowday.

Et spesielt forhold til Norge

Det er ikke første gang Scholtz er i Norge og hun har turnert her flere ganger.

– Jeg må nesten ha et spesielt bånd til landet, men det ligger også i røttene mine. Min oldemor hadde etternavnet Mathisen og det ville gitt mye mening for meg om det kom fra Norge. I tillegg føler jeg språket er veldig likt afrikaans.

I tillegg er spesielt naturen et kjært gjensyn for jazzartisten.

– Det er så utrolig vakkert her og naturen minner meg om Cape Town, som jeg kommer fra. Når du flyr over fjellene her kan du se en spesiell blåfarge, men også snø, forteller hun og mener det er vanskelig å skulle ta et dårlig bilde her til lands.

– Vi ønsker å feire barndommen

For Melanie står musikken hennes hjerte nært og hun ser virkelig fram til å kunne gå på scenen i Hemnesberget.

– Publikum vil få en eklektisk konsert med inspirasjon fra både sørafrikansk og afrikansk. Hovedfokuset i sangene vil være på kvinner og barn, da vi ønsker å skinne et lys over de problemene veldig mange opplever i Sør-Afrika, forteller den engasjerte sangeren.

Det blir også lettere toner for publikum.

– Vi ønsker også å feire barndommen og som en jazzsanger er du en historieforteller. Når du synger har du ordene som kan fortelle historiene og jeg håper også det vil gi glede i livene til de som lytter. Det er så mange i dag som sliter med angst og smerte, så du må prøve å tilføre en følelse av lykke til publikum, mener Melanie og fortsetter:

– Du må også føle musikken og gleden selv, for hvordan kan du ellers tro at Mr. og Mrs. Smith vil føle det samme?

Hemnesjazz 2022

  • Hemnesjazz 2022 jazzer av gårde fra 4. august til 7. august på Hemnesberget i Hemnes kommune. Har utropt seg selv som landets, kanskje verdens og universets koseligste festival
  • Festivalen starter torsdag med en konsert der lokal ungdom, forsterket med ungdom fra Oslo og Bodø, i forkant har de vært på seminaret «Music Camp» arrangert i regi av Hemnesjazz og Nordnorsk Jazzsenter, ledet av årets Festivalartist Shannon Mowday og trommeslageren Øyvind Venås. På plakaten torsdag kan publikum også oppleve Liv Hauge Ensemble og jazztrioen Falkevik
  • Fredagen starter med familiekonsert med Spellemannsnominerte Du og jeg og vi 2-3-4. Under Lønsjfæst i Parken fredag formiddag tar trioen barna med på et musikalsk eventyr. Andre artister fredag er duoen Syver og Malin Anna fra Mo i Rana, den norske bassisten, vokalisten og låtskriveren Steinar Raknes som har turnert de fleste verdenshjørner, den sørafrikanske og prisvinnende jazzsangeren og komponisten Melanie Scholtz med base i New York, den svenske vokalisten og Grammis-vinneren Amanda Ginsburg, Blues-, roots- og americana-veteran og gitarist Arne Skage.
  • Lørdag blir det artistiske møter med Ronja Larsen, ranværing og lokalt stjerneskudd, det loves lun humor og alvorlig bra musikk på Lapphella når Terje Berg og Alfhilds Balkong hyller Terje Nilsen, saksofonist, komponist og arrangør opptrer med jazzkvartetten LILA, Jan Arild Sørnes og Det Elekttriske bandet skal gi oss nordnorsk blues i særklasse og Marcus Høgseth, også kjent som DJ Hywaka, runder av lørdagskvelden på Hemnesjazz. Da pleier det å bli nokså heftig stemning på dansegulvet ut i de små timer.
  • Et høydepunkt lørdag ventes å bli konserten "Magnar" amme år som fylte 70 år i år. På hans egen bursdag samlet Sigrid Brennhaug opp låter som han hadde sendt henne i årenes løp, og plukket ut noen for å gi ham i gave da styret i Hemnesjazz, familie og venner feiret ham. «Til Hemnesjazz 2022 er prosjektet utvidet til en hel konsert.
  • Søndag avrundes festivalen med den tradisjonelle jazzgudstjenesten. Det er i år gospel-sjangeren, med Jan Arild Sørnes og bandet hans, som inntar kirken. De er for anledningen forsterket med Tor-Petter Aanes og Leif-Are Larssen.
  • Årets festivalartist er Shannon Mowday. Hun kommer opprinnelig fra Cape Town i Sør-Afrika. I 2009 flyttet hun til Norge og har i løpet av denne tiden markert seg sterkt på den norske jazzscenen.
  • Årets festivalkunstner er Eva Hansen Sjøvold (21) som er avgangsstudent ved Einar Granum Kunstfagskole. I år vant hun Drømmestipendet som er et samarbeidsprosjekt mellom Norsk kulturskoleråd og Norsk Tipping. Noen kjenner helt sikkert til damen ved undergangen i Mo i Rana, som ble laget under hennes tid ved Rana kulturskole. Under utstillingen ved Hemnesjazz vil hun også vise fram en installasjon som hun vant pris for som beste eksamensoppgave nå i vår. Utstillingen under Hemnesjazz vil bli vist på Lapphella, nærmere bestemt i Roghellskøtet.
  • Festivalsjef er Marte Præsteng og bookingansvarlig er Magnar Skreslett.
  • Festivalen har eksistert siden 1996.