Gå til sidens hovedinnhold

Men kjære leser, politikere og andre, vi bor midt i matfatet. Hvorfor har ikke Mo i Rana et Bondens Marked?

Tenk om lokale produsenter kunne sette opp boder på Nytorget en dag i uken og selge sine lokalt produserte varer? spør Sven Henriksen

Leserbrev Dette er et debattinnlegg, skrevet av en ekstern bidragsyter. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.

Det har vært diskutert opp og i mente hvorfor Mo i Rana ikke makter å få en levende bykjerne der mennesker ønsker å oppholde seg.

Ranværingenes avhengighet av egen bil har vært nevnt, ønske om gratis parkering, og de store kjøpesentrene som ligger i utkanten av bygrensen. Store kjøpesentre er et problem i hele Norge fordi bykjernen tømmes for folk, og små detaljbutikker må legge ned fordi kundene forsvinner, og de minste har ikke råd til å flytte inn i kjøpesentre med høy husleie og pålagt lange åpningstider som krever flere ansatte. De små drives gjerne av en person med en ekstrahjelp for avlastning.

Det er en kjennsgjerning og harde fakta at folk ikke flytter til en by på grunn av kjøpesentre. Folk vektlegger miljø, skole og barnehage selvfølgelig, men også kulturtilbud, byens offentlige rom og hvor hyggelig det er å oppholde seg der. Her i Mo i Rana virker det som om folk vegrer seg for å gå ut midt i uken, i lunsjen eller ellers. I de fleste byer er det naturlig for folk å gjøre det. Nabobyen vår Mosjøen har et yrende kaféliv på dagtid, det er omtrent umulig å få seg en matbit på grunn av stor pågang av folk.

Partifelle Hilde Rønningesen (SV) fremmer i disse dager en interpellasjon der hun ønsker årlige spørreundersøkelser for å finne ut hva det er folk vil ha, hva de savner og måtte ønske seg i Mo i Rana. Bare slik kan vi gjøre byen mer levende og et fint sted for alle borgere å oppholde seg. Jeg mer enn heier på dette forslaget. Spør folket! Og jeg håper folket vil svare.

Les også

Vil undersøke hvordan ranværingene faktisk bruker sentrum: – Hvis du ikke har løst parkeringsavgift eller har kjøpt noe på Amfi, vet vi i dag ikke hvordan du har brukt byen

I mine nå seksten år i Mo i Rana har jeg sett byen forandre seg til det bedre. Alt er ikke svart, men som i alle byer, spisesteder kommer og går, nye dukker opp, noen blir en suksess, andre ikke. Vi har fått hyggelige kafeer som The Lounge, et lite sted på Park 22 som gir en svak følelse av å være i utlandet, Munin, den nye kafeen i Babettes gamle lokaler, veldig hyggelig den også. Mormors Barista, hyggelig kaffebar, et fint sted å treffes. Og nå åpner ny vinbar med uteservering midt på Nytorget. Mattilbudet er også i stigende grad i positiv utvikling med, etter min smak, Kreo i tet.

Men kjære leser, politikere og andre, vi bor midt i matfatet. Hvorfor har ikke Mo i Rana et Bondens Marked? Tenk om lokale produsenter kunne sette opp boder på Nytorget en dag i uken og selge sine lokalt produserte varer? Frukt, egg, grønsaker osv.

Vi bor i Nord-Norges tredje største by, og det er nesten umulig å få kjøpt et stykke ferskt kjøtt som ikke er pakket i plast og tilsatt kunstige stoffer for å vare i måneder! Det behøver ikke være så fint og fjongt, bare et pop up-marked der sunne norske varer ble solgt til oss som kjører milevis for å få tak i frisk sunn mat, og ikke bare matvarekjedenes serieproduksjon som er et resultat av en utmattende priskrig der prislappen og ikke innholdet i maten gjelder.

Vel, jeg kastet en ball til dere. Dette er en debatt verdig. Jeg har av og til høre at jeg snakker byen ned, at jeg er negativ. Det kunne ikke være mer feil. Mo i Rana er min by, her bor jeg, og her har jeg tenkt å fortsette å bo. Jeg ønsker at vi skal bli bedre som by, at det skal bli hyggeligere her. At gater og torg skal fylles av mennesker, at vi skal kunne møtes, handle, drikke kaffe, snakke sammen, skape et miljø. Og folk som kommer innom byen vil si, Gud så hyggelig det er i Mo i Rana! Der må vi være litt lenger neste gang vi kjører forbi....!

Kommentarer til denne saken