Gå til sidens hovedinnhold

Jeg ser det slett ikke som noe overgrep at alle elever på skolen blir med på en skolegudstjeneste før jul

Artikkelen er over 4 år gammel

Journalist Arne Forbord skriver i dagens Ke de går? om et livsfarlig kirkebesøk.

KE DE GÅR? Dette er et debattinnlegg. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.

Om ikke lenge er det første søndag i advent og dermed starten på et nytt kirkeår. For de kristne er advent ventetiden fram mot en av denne religionens viktigste høytider, nemlig fødselen av Guds sønn, Jesus, i en stall utenfor Betlehem. Det at Gud sendte sin sønn til jorden er et viktig fundament for denne religionen. Jødene venter for eksempel ennå på at Messias skal komme og befri dem fra undertrykkelse.

Mye av samfunnet og kulturen her hjemme i Norge har sin basis i kristendommen, siden mye stammer fra en tid da folk var betydelig mer opptatt av det religiøse enn i dag.

Hovedtyngden av nasjonens innbyggere har et tilsynelatende avslappet forhold til religion og det er ofte ikke mange sjelene som trekkes til kirkebenkene en vanlig søndag. Jeg hører til denne gruppen. Det er liksom ikke slik at jeg hver søndag morgen står opp og tenker at i dag skal jeg sette av formiddagen til et kirkebesøk.

Søndagene foretrekker jeg heller å ta turen ut og bruke formiddagen i naturens katedral

Tror nesten ikke det har skjedd at kirka har blitt avlagt et besøk uten at det har vært en mer spesiell anledning som dåp, vielse, begravelse eller utdelingen av fireårsboka til min eldste datter. På søndagene foretrekker jeg heller å ta turen ut og bruke formiddagen i naturens katedral.

Det er imidlertid slik at det er en tid av året, som trekker folk til kirka. Det er jula. Selv har jeg ikke vært på julegudstjenester i Rana, men jeg har vært det hjemme i Trøndelag. Da jeg gikk på grunnskolen hørte det med å ha en skolegudstjeneste som avslutning før juleferien. Den gangen var det ikke mye strid om disse skolegudstjenestene, men i dag skaper de debatt og støy. Mange tar til ordet for at slike skolegudstjenester bør forbys, slik at barn og unge ikke blir påtvunget et religiøst syn de ikke bekjenner seg til.

Jeg ser det slett ikke som noe overgrep at alle elever på skolen blir med på en skolegudstjeneste før jul, hvor de synger sanger som «Et barn er født i Betlehem», «Glade jul» og «Jeg er så glad hver julekveld». De tar ei heller skade av å høre en preken med basis i juleevangeliet.

Det en slik gudstjeneste kan gjøre er å fortelle alle om basisen for denne høytiden i Norge og den vestlige delen av verden. Samtidig må elevene få vite at høytiden ble lagt til den samme tiden man i hedensk tid feiret at sola snur, og at det går mot lysere tider. Det er slett ikke slik at Jesus, med hundre prosent sikkerhet, ble født på julaften for 2016 år siden.

For at ikke kristendommen skal bli forfordelt, må skolene selvsagt sørge for å markere andre viktige religiøse høytider til andre religioner. Det bør være helt naturlig at skolene lager et opplegg der alle elever får feire den muslimske høytiden Id al-fitr, som markerer slutten på fastemåneden Ramadan. I forhold til buddhister kan feiring av kinesisk nyttår være en anledning for å gi de unge smaken på denne kulturen.

Ved at de unge blir kjent med hverandres høytider, oppnår man en større forståelse og respekt for den enkeltes religion. Det er bra i et fargerikt norsk multietnisk fellesskap.

Arne Forbord

Journalist i Rana Blad.

 

Kommentarer til denne saken