Verken Geir Waage eller Anita Sollie skal føle seg for trygge på at det kun handler om de to som mulig ordfører

 Anita Sollie (H) er Geir Waages (Ap) største utfordrer. Men det kan komme overraskelser.

Anita Sollie (H) er Geir Waages (Ap) største utfordrer. Men det kan komme overraskelser. Foto:

Artikkelen er over 4 år gammel

Rana Blad mener vi kan få overraskelser i kommunevalget.

DEL

dagens leder 

Knappe fire uker før valgdagen kan det synes som om kampen om ordførerjobben i Rana er mer eller mindre avgjort. Det er hvis vi legger til grunn meningsmålingene vi har presentert i juni og nå i august. Et sterkt Arbeiderparti, et styrket SV og et Rødt med plass i kommunestyret tilsier et slikt resultat. Så hvis de lokalpolitiske hjulene ruller som normalt kan Rana Arbeiderparti sin ordførerkandidat, Geir Waage, belage seg på at han får jobben som klubbesvinger i kommunestyret. En oppgave han mistet etter kommunevalget for fire år siden til Høyres Kai Henriksen.

Men hva skjer hvis de lokalpolitiske hjulene ikke ruller helt slik som før? Er det mulig at Rana ender med en ordfører som ikke kommer fra det politiske flertallet, som akkurat nå er rødt? Utfordringen for Geir Waage og Arbeiderpartiet er nemlig at han ikke er alene om å ønske seg ordførerjobben. Hans fremste utfordrer er Høyres Anita Sollie. Hun vokser seg stadig litt større når vi spør hvem folk vil ha som ordfører. Det er imidlertid fortsatt et godt stykke opp til nivået Geir Waage ligger på.

Les mer (RB Pluss): Ordførermåling: Sollie (H) øker sin popularitet, mens Waage (Ap) står nærmest stand by

I meningsmålingene finner vi dessuten en del indikasjoner på at veien Anita Sollie må gå for å lykkes er tildels kronglete. Oppslutningen om henne som ordførerkandidat er langt bedre enn oppslutningen om partiet hun representerer. Hun er dessuten ingen kioskvelter blant kvinnelige velgere, forsiktig sagt.

I tillegg er det slik at også de små partiene i Rana ønsker seg ordførermakt. Senterpartiet kjører fram veteranen i kommunepolitisk sammeheng, Johan Petter Røssvoll. Og han og SP tjener gode stemmer på at de freder skolestrukturen. FrP og SV har også egne ordførerkandidater.

Hva skjer hvis de lokalpolitiske hjulene ikke ruller helt slik som før?

Vi tror ikke noen av de små partiene står til utsikt å få ordføreroppdraget i Rana. Men i politikken er alt mulig. Det skal jo hestehandles i tunge lokalpolitiske saker før ordføreren velges. Vi minner om Kjell Magne Bondevik som var en samlende statsminister i to borgerlige regjeringer på tross av at partiet var betydelig mindre enn storebror Høyre. I Rana er det ingen umulighet at ordføreren vi får kan bli en helt annen enn det det politiske flertallet skulle tilsi.

For ettersom de fleste partiene stiller med en egen ordførerkandidat, og ingen av dem vil si hvem de støtter hvis de ikke selv får jobben, så kan det komme en overraskelse her. Verken Geir Waage eller Anita Sollie skal føle seg for trygge på at det kun handler om de to som mulig ordfører selv om de tilhører de to desidert største partiene i Rana.

Men hva skjer hvis de lokal-politiske hjulene ikke ruller helt slik som før?

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags