Kvinner som søker makt er et gode og en nødvendighet i et hvert demokratisk samfunn

Klare for kommende fireårsperiode: F.v. Linda Eide (Ap), Anne Sofie Urke (KrF), Hilde Rønningsen (SV), Maria Rausandaksel (SV), Veronica Pedersen (FrP), Gerd Jacobsen (Ap), Christine Schybaj Antonsen (H), Eldbjørg Fagerjord (SP) og Anita Sollie (H).Foto: Beate Nygård

Klare for kommende fireårsperiode: F.v. Linda Eide (Ap), Anne Sofie Urke (KrF), Hilde Rønningsen (SV), Maria Rausandaksel (SV), Veronica Pedersen (FrP), Gerd Jacobsen (Ap), Christine Schybaj Antonsen (H), Eldbjørg Fagerjord (SP) og Anita Sollie (H).Foto: Beate Nygård

Artikkelen er over 4 år gammel

Rana Blad mener det er umåtelig viktig at kvinnene tar sin rettmessige, og for oss helt naturlige og selvsagte, plass i lokalpolitikken.

DEL

Dagens lederKommune- og fylkestingsvalget for vel 14 dager siden ga oss lokalt mer enn en rød politisk bølge som resultat. I kommunestyrene i Rana, Nesna, Lurøy, Hemnes og Træna sitter det etter konstitueringen rundt midten av oktober flere kvinner enn noen gang før. Ikke nok med det. Kvinnene som har tatt politisk ansvar med å stille til valg har tydelig gitt beskjed om at de ikke er med for å være listefyll og tause stemmer. De ønsker å innta posisjoner der de får utrettet noe. De søker og vil ha reell makt til å påvirke utviklingen av kommunen de bor i de kommende fire år.

Ser vi oss rundt så får vi kvinnelige ordførere i både Hemnes og Nesna. I Rana får vi kvinnelig varaordfører, mens det i Lurøy ser ut til å bli en mann som ordfører, som det også blir i Rana. Træna får på sin side en mann i ordførerstolen. Men kanskje vel så viktig som ordfører og varaordførervervene er vervene som utvalgsledere. Der gjør også kvinnene som nå er valgt inn i kommunestyrene rundt om sin inntogsmarsj.

LES MER (RB PLUSS): Kvinnene inntar kommunestyresalen i Rana for fullt med 18 av 37 representanter i den nye perioden

For demokratiet som funksjon og måte å styre et samfunn på er det umåtelig viktig at kvinnene tar sin rettmessige og for oss helt naturlige og selvsagte plass i lokalpolitikken. Ikke til forkleinelse for eldre menn, for det finnes mange kloke eldre menn som har mye å bidra med i lokalpolitikken, så mener vi at det inntoget kvinnene nå står for sterkt vil bidra til en revitalisering av politikken.

SVs Hilde Rønningsen har nemlig helt rett i at det tradisjonelt er slik at menn ofte velger menn, enten det er i politikken eller eksempelvis til toppstillinger i næringslivet. I et slik perspektiv er vi overbevist om at kjønnskvotering var, og fortsatt er, et nødvendig tiltak for å styrke kvinners posisjon og muligheter til å innta maktens korridorer enten det er lokalt eller nasjonalt, i politikken eller i næringslivet.

I et slik perspektiv er vi overbevist om at kjønnskvotering var, og fortsatt er, et nødvendig tiltak for å styrke kvinners posisjon og muligheter til å innta maktens korridorer enten det er lokalt eller nasjonalt, i politikken eller i næringslivet

Historisk er det vi nå opplever et resultat av at sterke kvinner har gått foran og tatt kampen med mannsveldet. Gina Krog stod i sin tid i bresjen for at kvinnene fikk stemmerett i 1913. I nyere tid snakker vi om Gro Harlem Brundtland, som ble landets første kvinnelige statsminister og Arbeiderpartiets første kvinnelige leder. I dag er Erna Solberg statsminister i en regjering der antall kvinnelige statsråder er naturlig høyt. Slik sett er det som skjer i kommunene på Nord-Helgeland mer enn bare gledelig. Det er helt rett og faktisk noe vi alle skal være stolt av. Kvinner som søker makt er et gode og en nødvendighet i et hvert demokratisk samfunn. Neste utfordring er å få våre nye landsmenn med på samme måte som kvinner nå er.

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags