Gå til sidens hovedinnhold

Det påtroppende regimet risikerer å bli oppfattet som særdeles økonomisk umusikalsk i denne saka

Artikkelen er over 5 år gammel

Rana Blad mener de 1,1 millionene ekstra som nå går til varaordføreren er penger som kunne blitt brukt til noe helt annet

Dagens leder Dette er et debattinnlegg. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.

I går konsituterte det nye kommunestyret i Rana seg. Ny ordfører er Arbeiderpartiets Geir Waage som med seg inn den kommende fireårsperioden får Linda V. Eide som varaordfører. De erstatter henholdsvis Kai Henriksen fra Høyre og Allan Johansen fra Fremskrittspartiet. Så langt alt vel, og ved det normale. Valgresultatet var jo klinkende klart. Rana ville ha regimeskifte. Men det som kanskje ikke har vært like klinkende klart er at Rana nå får både ordfører og varaordfører som er frikjøpt 100 prosent fra sine ordinære jobber.

LES MER (RB PLUSS): Skal bruke 1,1 millioner mer på varaordførerlønn

Frikjøpet av ordføreren er gjengs vare i de fleste kommuner. Delvis frikjøp av varaordførere er det samme i en del mellomstore og store kommuner som er sammenlignbare med Rana. I fire år har Rana nøyd seg med frikjøp av varaordfører i 60 prosent, og vi merker oss at avtroppende varaordfører Allan Johansen mener det er mer enn nok frikjøp. Han mener det ikke er arbeid nok til at en varaordfører skal sitte på kontoret hver eneste dag.

Om den godeste avtroppende varaordføreren har rett i det skal vi ikke spekulere i. Poenget i denne saka er at det påtroppende regimet risikerer å bli oppfattet som særdeles økonomisk umusikalsk i denne saka. Innføringen av en varaordfører med 100 prosent frikjøp påfører kommunen 1,1 millioner kroner i i økte lønnsutgifter de kommende fire årene. Det er mye penger i en tid der det i valgkampen med bred pensel er malt et bilde av en kommune omtrent på tur inn på Robek-lista av dem som nå overtar makta.

Det at man politisk kan gjøre noe, er ikke synonymt med at det er lurt å gjøre det

 

Nyvalgt ordfører i Rana, Geir Waage, argumenterer for det økte frikjøpet av varaordføreren med at kommunen står overfor mange krevende oppgaver i tida framover. I tillegg at Rana er Nord-Norges tredje største by og landets fjerde største kommune. At det er full politisk enighet om at varaordføreren kan være frikjøpt i 100 prosent, er også tatt med i argumentasjonsrekkefølgen. Vi velger å henge oss opp i ordet KAN i denne sammenhengen. Det at man politisk kan gjøre noe, er ikke synonymt med at det er lurt å gjøre det, slik vi ser det.

For uansett hvordan det argumenteres, snus og vendes på, så sier tallene at her går det med 1,1 millioner mer enn før til en varaordfører. Det er mye penger. Etter vårt skjønn penger som burde vært brukt til noe helt annet hvis det bildet av kommunens økonomi som det påtroppende regimet har tegnet er korrekt.

 

Kommentarer til denne saken