Vi mener svaret som helt åpenbart burde vært gitt av alle partiene, er et klart nei

Åpnet i fjor: Med 19 elever åpnet Grønfjelldal Montessoriskole i fjor, som den første private skolen i Rana. Her står rektor Susanne Bjørkmo (t.h.) med alle elevene som startet opp i fjor. Foto: Arne Forbord

Åpnet i fjor: Med 19 elever åpnet Grønfjelldal Montessoriskole i fjor, som den første private skolen i Rana. Her står rektor Susanne Bjørkmo (t.h.) med alle elevene som startet opp i fjor. Foto: Arne Forbord

Artikkelen er over 4 år gammel

Rana Blad mener foreldrene som ønsker en alternativ skolegang til sine barn allerede har et alternativ i Grønnfjelldal.

DEL

Dagens lederSkole og skolestruktur er alltid en het potet. Å få diskusjonen om dette midt oppe i en valgkamp gjør det på ingen måte enkelt å få gjort det som det etter hvert synes å være en slags politisk enighet om: Ta en fullstendig gjennomgang av skolestrukturen i Rana kommune, sette skolefoten ned og ha politisk og økonomisk mot til å stå på den inn i alle fall en overskuelig framtid.

Høyre og Venstre har derfor valgt ei aldeles merkelig tilnærming til søknaden om å få åpne en Montessoriskole i Dalselv. Med bare et par dager til fristen for å uttale seg til Utdanningsdirektoratet, velger de to partiene å utsette og ta stilling til søknaden. Kommunen har tidligere sagt ja til å åpne for en slik skole nettopp i Dalselv, med Høyre og Venstres velsignelse. At initaitivtakerene der valgte ikke å agere i løpet av den treårige perioden tillatelsen fra direktoratet gjaldt, er nå deres sak. Når de to nevnte partiene nå likevel ikke vil gi det samme svaret, altså ja, som de har gitt tidligere sender det noen merkelige signaler.

Vi mener svaret som helt åpenbart burde vært gitt av alle partiene, er et klart nei. Rana har allerede en Montessoriskole i Grønfjelldal. Foreldrene som ønsker en slik alternativ skolegang til sine barn har et alternativ der. Når både Miljølistas Dan Erik Kjellnø og Venstres Tormod Steen i formannskapet begge sukker over at Montessoriskolen som allerede finnes i kommunen ikke ligger mer sentralt plassert, kan vi ikke annet enn å minne om at det er for sent å snyte seg når nesa er borte.

Nå avtegner konsekvensene av å åpne opp for en Montessoriskole seg. Bildet er ikke pent

Samtidig som verken Høyre eller Venstre vil gi et Montessori-ja til Dalselv, så er de med på et flertallsvedtak sammen med Sp, Miljølista og Frp, som gir Montessori-skolen i Grønfjelldal anledning til å utvide elevtallet fra 25 til 35. I en situasjon der de økonomiske utfordringene også på skolesektoren er formidable, og det skal letes nøye for å finne 25 millioner kroner å kunne kutte i skolen, mener flertallet altså at det er fornuftig ytterlige å tappe den offentlige skolen for en betydelig sum. Ei økning til 35 elevplasser i Grønfjelldal vil redusere rammeoverføringene til Rana med drøyt 800.000 kroner. Det vil særlig ramme Storforshei skole, som nå står i fare for å bli en skole med fådelt barnetrinn.

LES MER (RB PLUSS): ‑ Dette kommer til å rasere Storforshei skole og det vil vi ikke være med på

LES MER (RB PLUSS): ‑ Det er ikke for ingenting at denne søknaden kommer nå, de har vel sett skrifta på veggen og skjønner at det er en overhengende fare for at skolen der blir lagt ned

Det er forstemmende og trist at det politiske flertallet åpenbart mener det er viktigere å gi ytterligere ti elever et tilbud i en privatskole, enn det er å sikre skoletilbudet for adskillig flere, og å unngå et fådelt barnetrinn på Storforshei skole. At flertallet tapper den offentlige skolen for midler er ikke veien å gå.

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags