Å spy ut av seg edder og galle, skjellsord og grove beskrivelser av andre i full offentlighet, er ikke særlig smart

Foto:

Av
Artikkelen er over 1 år gammel
DEL

MeningerJeg tror jeg har pult henne. Er ikke sikker.

Det var responsen til advokat Arne Seland etter at stortingsrepresentant Lene Westgaard-Halle (H) tvitret følgende: Jeg unner alle å nyte ferien, men vi må alle tenke over hvordan vi kan bidra til å kutte klimautslippene.

Det avstedkom altså et sterkt seksuelt ladet svar, som må kunne sies å ha fint lite med saken å gjøre. Det har derimot noe å gjøre med hva folk faktisk tillater seg å lire av seg i offentligheten. Og det har mye å gjøre med hva kvinner som er synlige i debatter opplever å få av hårreisende kommentarer.

Westgaard-Halle sier til NRK at hun aldri har snakket med, møtt eller hatt kontakt med Seland på sosiale medier før han la ut tweeten sin. Da hun konfronterte den forholdsvis profilerte advokaten på Twitter, endte det med at han blokkerte henne fra profilen sin.

Jeg mener hun må tåle bitte litt og at hun ikke kler å være krenket hele tiden.

Det var svaret Seland ga da statskanalen ba om en kommentar.

Nei, verken Westgaard-Halle eller andre som deltar i det offentlige ordskiftet skal måtte tåle å bli trakassert av ufine bøller.

Og dette handler heller ikke om å «være krenket». Dette handler om at en stortingsrepresentant peker på hva slags neandertalsk debattklima enkelte bidrar til.

Jeg oppfatter ikke på noe vis at Westgaard-Halle framstår som krenket eller inntar noen offerrolle. Helt rettmessig bidrar hun til at diskusjonen om hvordan vi skal oppføre oss i debatter igjen blir satt på dagsorden. Det er åpenbart at dette er noe vi må rette søkelys på igjen, og igjen, og igjen.

Søndag kveld la Westgaard-Halle ut et innlegg i DN si Facebook-gruppe for kvinner som er interesserte i økonomi og likestilling. Der spurte hun blant annet hvordan slike kommentarer som den fra Seland bør håndteres. Mange responderte på dette, og i tråden ble det også debattert hvorvidt det er rett i en større krets og offentlig å navngi de som hetser andre, i dette tilfellet altså advokat Seland.

Når en ikke tar fem øre for å tvitre om puling av stortingsrepresentanter, så får en jaggu også tåle å stå i det som måtte følge av ei slik ytring. Det gjelder for øvrig alle de som tror de fritt og uhemmet kan lire av seg mulig slags dritt og sjikane på sosiale medier.

At det kan være ubehagelig å bli konfrontert med det en har ytret, er meget mulig. Men har en problemer med å stå for det, ja så burde en i utgangspunktet latt være å la fingrene fly over tastaturet eller holdt seg unna å tvitre.

Å spy ut av seg edder og galle, skjellsord og grove beskrivelser av andre i full offentlighet, er ikke særlig smart.

Institutt for samfunnsforskning har forsket på netthetsproblemet i Norge og blant annet funnet ut at menn står oftere bak netthets enn kvinner. At det oftere er folk med lavere utdanning som sprer netthets, men også personer med gode posisjoner i samfunnet står bak hatefulle ytringer. At trusler og hatytringer kan skremme folk til å trekke seg fra det offentlige ordskiftet, og at andelen som trekker seg er høyere blant innvandrere og kvinner enn resten av befolkningen.

Forskninga indikerer også at netthat er et fenomen som er i ferd med å vokse seg så sterkt at det kan true den åpne og frie samfunnsdebatten – og dermed rokke ved en av de viktigste byggesteinene i demokratiet vårt.

For hvor fristende er det å påta seg verv som folkevalgt når «pule-meldinger» venter i andre enden av en klima-tweet?

Ofte blir kvinner som utsettes for sjikane rådet til å overse, ignorere og tie dette i hjel. Det er et råd jeg selv i mange tilfeller har valgt å følge, når hårreisende og ubegrunna påstander slenges ut av mennesker som bevisst ønsker å provosere ved å bruke store ord og sterke vendinger. Å bli oversett av dem en ønsker å provosere er mer enn irriterende. Ved ikke å svare på personangrep eller ufine karakteristikker, ligger det et meget klart signal om det de fører i penn ikke er verdt en respons.

Men noen ganger, og kanskje flere ganger enn så langt, bør Westgaard-Halle og alle andre som opplever grov netthets, ta høyt til motmæle og ikke la slikt passere i stillhet. Vi må alle si ifra i klartekst når vi ser at noen ikke oppfører seg som folk på nett. Å synliggjøre sjikanen og løfte problemet opp og ut i offentligheten, er bra.

Mange blir utsatt for netthets, men enda flere har sett hetsen ramme andre. Og altfor mange snur ryggen til og lar dem som bli utsatt for hets, håndtere problemet selv.

De fleste orker ikke å si fra og ta et oppgjør med nettroll eller advokater på villspor på Twitter. Derfor er det så bra at Westgaard-Halle denne gangen ikke lot hetsen fra en av samfunnets støtter passere, og at hun orker å stå i dette. La oss stå sammen med henne.

Det finnes folk som bruker livet på å spre dritt. Og så finnes det folk som prøver å bekjempe dem. Hvem er du?

Marit Ulriksen, sjefredaktør i Rana Blad

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags