Det er både forunderlig og skremmende at våre helsemyndigheter ikke er like strenge når det gjelder å hindre at koronasmitten kommer inn på sykehusene

Foto:

Av

At helseforetakene godkjenner en praksis ved sykehusene sine, der utenlandske vikarer fra høyrisikoland for korona slipper karantene før de slippes løs på ansatte og pasienter, det er både skremmende og uholdbart, skriver Gustav Nyborg.

DEL

LeserbrevDet er ikke bare ved Helgelandssykehuset at man nå har fått korona inn på sykehuset gjennom en svensk sykepleiervikar som er blitt fritatt for karantene. Det samme har skjedd ved Nordfjord sykehus i Sogn og Fjordane gjennom en svensk vikarlege. Det melder media i dag søndag.

Det ble i fjor innført et krav i Smittevernloven om helseattest for utenlandske helsearbeidere, for å forhindre smitte av tuberkulose. Det er både forunderlig og skremmende at våre helsemyndigheter ikke er like strenge når det gjelder å hindre at koronasmitten kommer inn på sykehusene.

Det er helseforetakene, i vårt område Helse Nord, som har fått adgang til å gjøre unntak for sykehuspersonell som kommer fra høyrisikoland som f.eks. Sverige. At helseforetakene godkjenner en praksis ved sykehusene sine, der utenlandske vikarer fra høyrisikoland for korona slipper karantene før de slippes løs på ansatte og pasienter, det er både skremmende og uholdbart.

En ting er at de utenlandske sykehusvikarene fritas for karantene. Vi ser nå gjennom de to nevnte vikarsakene at sykehusene heller ikke gjennomfører det som burde være det absolutte minstekravet for å hindre koronasmitte. Det er at vikarene fra høyrisikoland koronatestes ved ankomst til sykehuset. Og deretter ikke begynner arbeidet på sykehuset før et testresultat foreligger som viser at vedkommende ikke er koronasmittet. Det må sykehusansatte, pasienter og potensielle pasienter kunne forvente av en sykehusledelse som hevder å sette sikkerheten til både sine pasienter og ansatte foran alt.

Ingen ansatte smittet på sykehuset i Sandnessjøen

Sykepleier ved Helgelandssykehuset har testet positivt på koronaviruset - har stengt kirurgisk avdeling og isolert 15 pasienter

16 ansatte vurdert som mulig smittet ved Helgelandssykehuset - innfører besøksstopp i Sandnessjøen. Alle pasienter som skal innlegges skal sendes til Mo i Rana eller Mosjøen

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags